Läser just nu

Publicerad 2013-08-30 15:30:10 i Allmänt, Böcker,

Nu är jag hemma efter två veckors fältarbete i fjällen och har äntligen täckning på mobilen igen!
Under tiden jag var där uppe har jag läst följande Steampunk-roman:
 
Doomsday vault av Steven Harper

som är första delen i serien Clockwork Empire. Jag har några sidor kvar innan den är klar och sedan kommer det att komma en recension! Håll tillgodo!
 

Tips - Reign of fire

Publicerad 2013-08-22 10:12:00 i Allmänt, Dystopi, Filmer, Tips,

Tänkte dela med mig av ett filmtips nämligen action/fantasyrullen Reign of fire (på svenska: Drakarnas rike) från 2002. Denna filmen hade jag aldrig hört talas om förrän pojkvännen rotade fram den i sin filmlåda, detta trots att det finns en massa kända namn med så som Christian Bale, Gerard Butler, Izabella Scorupco och Matthew McConaughey. Stoyrmässigt är filmen ganska rak och det är tyvärr det som gör att den inte blir någon fullpoängare, det hade behövts några vändningar till och den hade mått bra av att vara några minuter längre. Premissen är som sådan att drakar har tagit över världen för ca tjugo år sedan. Vi får följa människornas kamp i askorna efter världens undergång när det försöker överleva, låta bli att bli uppätna eller sönderbrända och försöker utrota drakarna. Filmen utspelar sig i Storbritannien och kretsar kring en liten grupp överlevande med Christian Bale som ledare. Dessa överlevande kommer i kontakt med några amerikanska marinkårssoldater ledda av Matthew McConaughey och därifrån bär det av. Något lame handling som sagt.
Men det är inte därför jag tycker att man ska se Reign of fire. Nej, det är för att de har skapat de absolut bästa drakarna jag nånsin har sett på film och detta trots att den har några år på nacken. Jag som verkligen avskyr filmer som skor sig på specialeffekter kan inte annat än bocka och buga inför dessa realistiska odjur som de har skapat. För det första gillar jag designen på drakarna, inte för häftiga och inte för gulliga utan precis som jag hade tänkt mig en drake. Har sett så många dåliga exempel på drakar att jag blir varm inombords varje gång nån faktiskt lyckas! För det andra är jag ett stort fan av hur mörka och skitiga de har gjort dem, inget blänkande fjäll har inte, detta gör att de smälter in bättre i omgivningen och det syns inte så mycket att de är gjorda i datorn. För det tredje har de lyckats få till det bra när de rör sig både på marken och i luften och när de sprutar eld ser man verkligen hur de har inspirerats av hur en orm sprutar sitt gift. Bra tänkt! Så ta och se Reign of fire bara för drakarnas skull! Om inte annat får ni 1,5h lättsam underhållning!
Svårt att hitta bra bilder på drakarna men här är en iallafall!
 
 

A feast for crows av George RR. Martin - recension

Publicerad 2013-08-18 13:35:00 i Allmänt, Böcker, High fantasy, Recensioner,

 Idag läste jag ut fjärde boken i George RR. Martins fantastiska serie A song of ice and fire. A feast for crows behandlar ungefär hälften av alla händelser efter trean A storm of swords eftersom Martin fick dela upp manuset i två böcker baserat på karaktärer. Hälften av karaktärerna dyker därför inte upp förrän i nästa bok A dance with dragons. Detta är något som har stört ganska många och A feast for crows har fått lite kritik för att vara långsam och inte ta upp de karaktärer man gillar. De man får följa, med några tillägg, är Cersei, Jaime, Brienne och Samwell men även en hög med andra karaktärer som man inte mött förut. T.ex. hör vi för första gången från Dorne och huset Martell. 

Jag kan förstå att man kan bli besviken av att behöva plöja igenom en massa kapitel med Cersei när man egentligen vill läsa om Jon eller Daenerys men jag känner ändå när jag sitter och läser att jag inte kan bli besviken på Martin. Det får vara hur det vill med tråkiga karaktärer och förlängda releasedatum men jag älskar Martins sätt skriva. Alla namn, legender, historier gör att världens känns så levande att det inte gör något att jag stör mig på Cersei eller att det ibland blir lite väl invecklade beskrivningar av mat och kläder, jag köper det ändå. Jag kan ärligt säga att A song of ice and fire är bland, om inte det bästa jag någonsin har läst.
Hur som helst så kan jag väl hålla med om att A feast for crows inte är den klarast lysande stjärnan i serien men jag tycker inte heller att den förtjänar att ses som tråkig. Efter att ha läst A storm of swords är ju det mesta tråkigt, sådan fart som den boken hade i slutet men om man jämför med A game of thrones och A clash of kings tycker jag att A feast for crows står sig lika bra. I slutet fick jag nästan en hjärtattack på grund av en viss sak som hände med Lady Stoneheart hmpf hmpf och jag hoppas det löser sig i nästa (men det är ju verkligen inte säkert). Visst känns det som ”the great leap before the plunge” som Gandalf hade sagt men trots det vänder jag sida efter sida för att följa framförallt Jaime som jag gillar mer och mer och Brienne som bara är awesome mest hela tiden. Och inte blir jag besviken, en hel del vändningar hinns med och slutet blir ändå någon form av cliffhangers. Men det är ändå karaktärsutvecklingen som gör att man gillar Martins böcker och den delen av historien är väldigt framträdande i A feast for crows. Särskilt när det gäller Cersei som är på god av väg att bli helt galen. Vi får se hur det blir med den saken i The winds of winter. Även Jaime, särskilt hans relation till Cersei, och Sansa utvecklar sina karaktärer enormt i den här boken. Den som nästan utvecklas minst är Brienne men det kan också bero på att man inte har följt henne så länge som de andra.
Det tråkigaste med A feast for crows är när Martin lagt in enstaka kapitel med en ny POV som bara dyker upp en endaste gång eller som heter något kryptiskt som The queenmaker eller The soiled knight. Dessa kapitel behandlar främst Dorne och The Iron Islands och även om jag gärna lär mig mer om dessa ställen kommer man aldrig in i det när respektive karaktär bara får ett kapitel var. Det var inget som fanns i de föregående böckerna och är inget jag gillar direkt. Sen undrar jag vad som händer med Theon? Han hade ju POV i tidigare böcker men nu verkar han ha glömts bort. Nja, gillar inte.
Något annat som jag gillar med A feast for crows jämfört med föregående böcker är att det finns mer magi med och profetior som jag är ett fan av sen Sanningens svärd-serien. Nu är jag inte överförtjust i magi sen innan men det är trevligt när det tas med på det dunkla och lågmälda sättet som Martin gjort.

Sådär, några tankar om A feast for crows. Nu ska jag iväg ett tag och kommer inte att kunna uppdatera så mycket, ni får hålla tillgodo! Under tiden jag är borta ska jag läsa The doomsday vault av Steven Harper och när jag kommer hem tar jag kanske tag i A dance with dragons. Vi får se!

 

Fantasyn och de vaxade bringorna

Publicerad 2013-08-15 21:56:00 i Allmänt, Reflektioner,

Efter att ha suttit och stirrat på filmhyllan ett tag i jakt på nåt vettigt vandrade tankarna iväg och jag började fundera på det här med hår. 
Och då menar jag manligt hår. På bröstet.
Eller egentligen menar jag avsaknaden av hår. 
För säg den fantasyfilm/serie där männen inte har slätare bröst än ett spädbarns kind. Jag kan inte komma på en enda. Och det irriterar mig nåt så fruktansvärt.
Inte för att jag gillar hår på bröstet utan för att det är så fruktansvärt orealistiskt att inte en enda man skulle ha ett endaste litet strå där. Och det är så löjligt att inte en enda film kan stå upp för det som är normalt och våga visa det som det ska vara. Vissa har hår, låt dem ha det, och vissa har det inte, låt dem vara utan. Hur svårt kan det vara?
Måste vi verkligen spä på fördomarna om män som deffade supermodeller med sexig skäggstubb och utan någon kroppsbehåring. Kom igen. Är det inte lite väl last season såhär 2013? 

För att nämna några välvaxade bringor:
Chris Hemsworth som Thor
Jason Momoa som Conan
Joe Manganiello som Alcide

Det ska tilläggas att jag hade varit lika förbannad om det hade varit det motsatta som var idealet. Jag menar, kolla in t.ex. Kiss på 70-80-talet. OMG. Prestationsångest på det hållet istället. Nej, som den sanne svensk man är säger jag: lagom är bäst. Men lagom existerar inte i underhållningsvärlden. Jag borde sluta bli så upprörd. 
 
Over and out i torsdagsnatten.

Thor the dark world

Publicerad 2013-08-11 15:17:00 i Allmänt, Filmer, Reflektioner,

Ser att det tydligen är dags för en uppföljare av Thor. Alla superhjältefilmer måste ju ha minst två uppföljare, tydligen. 
Hur som helst så gillade jag ändå Thor på sitt vis. Trots våldtäkten på den nordiska mytologin och trots de utomordentligt fåniga rustningarna. Det kan ha och göra med att jag tycker Chris Hemsworth ser bra ut, men bara kanske ;) Gillade ju honom i Snow White and the huntsman också som du kan läsa om här. 
Hur som helst känns det som att de har chillat lite på rustningarna och det är kul att se att både Natalie Portman och Stellan Skarsgård är med igen. De saknades ju i Avengers, det var mycket annat som saknades i Avengers också men det tar vi en annan gång. Kanske går jag och ser Thor, kanske inte.
Här är trailern i alla fall. 
 
 

Conan Barbaren den nya - recension

Publicerad 2013-08-10 12:06:00 i Allmänt, Filmer, High fantasy, Recensioner,

Det här blir en kort recension.
Jag såg Conan Barbaren som jag köpte för ett tag sen, alltså den nya versionen, inte den gamla med Arnold.
I den här spelar Jason Momoa (Khal Drogo) Conan och det gör han väl helt ok. Även om jag hela tiden blir förvånad när han pratar engelska och inte gormar på Dothraki ^^
Ja, filmen var väl ungefär som vi trodde förutom att Conan inte fick ta så mycket plats. Trist. Det blev ingen direkt karaktärsutveckling på honom vilket var tråkigt. Jag menar, döper man en film till Conan vill man ju se en film om Conan. 
Något lame storyline, dock pluspoäng på en mångfasetterad skurk (det kändes som om de hade lagt mer krut på att utveckla denne) och även helt ok specialeffekter, om man nu gillar sånt.
Tror också att filmen innehöll världshistoriens mest krystade sexscen. Momoas rumpa vägde upp det lite men inte på långa vägar tillräckligt för att jag skulle tycka att de inte skulle strukit den.
Filmen kändes även ganska stressad, som om de försökte få med så mycket de kunde på så kort tid som möjligt. Den hade mått bra av att vara en halvtimme längre enligt mig.
Till skillnad från gamla versionen med Arnold tog denna sig själv på lite för stort allvar, jag hoppas fortfarande att alla sånna här machofilmer kan ta efter Prince of Persia, vilket gjorde att betyget sjönk ytterliggare. Det blev tråkigt helt enkelt,

Sådär, lite korta tankar om Conan. Den infriade våra förväntningar på ungefär alla plan men jag är ändå glad att jag har sett den.
 

Tips - BBC's Narnia

Publicerad 2013-08-08 11:14:02 i Allmänt, High fantasy, Tips, Tv-serier,

 
Härom veckan tittade vi på den gamla BBC-versionen av C.S. Lewis böcker om Narnia. Jag såg dem när jag var liten och skulle ärligt kunna säga att det nog var mitt första nördminne. Tror inte att jag hade läst/sett något fantasyrelaterat ordentligt innan dess.
BBC gjorde ju från 1988-1990 tre miniserier på sex avsnitt vardera (har jag för mig) som baseras på böckerna The lion, the witch and the wardrobe, Prince Caspian + The voyage of the Dawn Treader och sist The silver chair.
Hur som helst så hittade vi serien på youtube och tittade igenom både Prince Caspian och The voyage of the Dawn Treader. Jag var lite orolig över att se om dem så här många år senare, de har ju säkert åldrats en del sedan 1988 men jag hade faktiskt inte behövt bekymra mig så mycket. De höll förvånansvärt bra även såhär tjugofem år senare. Visst ser man att det är gammalt och det var länge sen man såg inklippta tecknade figurer i en icke-animerad film (tur att de slutade med det) men om man kan bortse från de dåliga effekterna och istället se till de härliga kostymerna och duktiga skådespelarna samt den mycket underhållande storyn tycker jag nästan av BBC's Narnia håller fanan högre än de nya filmerna. För ibland behövs det inte bra effekter, det här är ju en saga för barn och barn bryr sig inte om sånt. Det är bättre att lägga krutet på en genomarbetad story istället, enligt mig. 
Det är ju ingen lätt historia att göra specialeffekter till heller; med talande djur, flygande lejon, drakar, kentaurer osv. Kentauren i Prince Caspian för övrigt. Ojojoj. Där blev jag förvånad, den jämnade ju alla nya specialeffekter med marken för det såg riktigt bra ut! Imponerande!

Nej, nog om specialeffekter, det börjar bli tröttsamt. 
Istället skulle jag vilja slå ett slag för musiken till serien för den är värd att ta upp. Riktigt, riktigt vackert är det. Titelmusiken som de spelar i börjar av varje avsnitt kommer jag till och med ihåg sen jag var liten. Mumma för en filmmusiknörd som mig!
Det enda negtiva med just Prince Caspian gentemot resten av serien är att den känns väldigt stressad, de andra delarna får ungefär sex avsnitt per bok medan de båda böckerna om Caspian får sex avsnitt på två böcker vilket leder till lite brist på tid. Det känns extra konstigt när man precis sett The lion, the witch and the wardrobe som är särdeles långsam. 
Positivt med alla tre delarna är att de följer böckerna väldigt väl till skillnad från senaste filmen. Är fortfarande arg över det, vaddå grön dimma liksom?!
Hur som helst så kan ingen som läst böckerna  bli det minsta besviken på den här serien som både barn och vuxna kan uppskatta. 
 
Jag måste också tillägga att jag tycker att Game of thrones har rippat Narnias intro litegrann. Nån mer än jag som ser likheten? XD
 

World War Z - recension

Publicerad 2013-08-04 16:10:00 i Allmänt, Dystopi, Filmer, Recensioner,

I måndags var vi sent omsider och såg World War Z vilket jag verkligen inte ångrar.
Både jag och pojkvännen tyckte att den var riktigt bra trots att i alla fall jag hade relativt höga förväntningar på den sen innan. Anledningen till att jag trodde att den skulle vara bra är att jag bara har hört gott om boken samt att Brad Pitt inte brukar vara med i dåliga filmer. Jag menar, varför skulle han vara med i en zombiefilm som inte är bra? Makes no sense.
Som sagt så gillade jag den skarpt. Först och främst för att det var så lite action och mer rysarinslag än jag hade trott. Jag som bara gäspar mig igenom actionscener gillade därför när jag fick sitta och bita på naglarna av nervositet istället. Scenen i flygplanet var ju bara ren och skär panik till exempel. Tror till och med att jag själv hyschade åt skådespelarna någon gång, så engagerad blev jag. Att det gick så snabbt för en biten person att bli zombie gjorde ju sitt till till spänningen. Allting gick ju så jäkla fort!
Dessutom kan jag verkligen förstå hur panikslagen man måste bli när en katastrof inträffar och man har två små barn att ta hand om och få med sig. The horror!
Jag gillade att filmen hade så högt tempo hela tiden men ändå utan att det kändes stressad, en svår avvägning som jag tycker de har lyckats perfekt med. Det var också trevligt att man fick ett perspektiv på hela världen och inte bara USA utan vi hann med både Israel, Sydkora och Wales. Najs!
Någonting som också var bra var specialeffekterna, eller snarare bristen på dem. Här var inte mycket cg utan zombierna var sminkade och de enda gångerna cg användes var nästan i den scenen i trailern där de klättrar över muren. Pluspoäng för jag hatar filmer som lever på sina, ofta dåliga, specialeffekter. Men World War Z var precis tvärtom. Här fokuserar man på handling, nervkittlande spänning och intressanta karaktärer. Brad Pitt gjorde ett bra jobb som vanligt, precis lagom macho, lagom smart och lagom omtänksam. Det hade lätt kunnat bli macho-militärkille-skjuter-huvudet-av-folk-i-slow-motion men inte med Brad Pitt. Skönt att de castade honom! Även de andra inblandade var bra, den som kändes svagast var nog tyvärr Mireille Enos som spelade hans fru. Hon kändes inte riktigt äkta. Resten tyckte jag var klockrena, ända ner till den excentriska unga forskaren. 
En sak som också lätt händer med sådana här filmer är att man redan i början kan gissa sig till slutet vilket vi också gjorde. Döm om förvåningen när det visade sig att vi hade helt fel. Skönt att man fortfarande kan bli förvånad!
Så, vad var det som inte var bra då? 
Tyvärr måste jag säga slutet. Tio minuter innan filmen var slut sa vi till varandra att "det känns ju inte som om den är slut snart..." för det var så det kändes. Filmen var mitt uppe i  sin handling och det var fortfarande många lösa trådar när de bara på fem minuter knöt ihop allting och för min del kändes det väldigt stressat. Helt plötsligt var det slut och vi satt där och bara: "Va?". Filmen kändes ju verkligen inte stressad innan och det var väldigt synd att det helt plötsligt kändes som att de kom på att de måste avsluta och gjorde det lite hafsigt. Jag hade förväntat mig minst 20min längre och trodde det skulle bli några vändor till med familjen, labbet osv. 
 
Så sjukt tråkigt när man tyckte att hela filmen var jättebra och så snubblade de på mållinjen. Typiskt. 
Men jag kan ändå rekommendera World War Z för den är rysligt bra både handlings- och spänningsmässigt. Dessutom tyckte jag inte att den var för läskig heller. Jag gillar varken rysare eller skräckfilmer i vanliga fall men både jag och min skräckfilmsälskande pojkvän tyckte att den var precis lagom läskig. 
 
Så gå och se den vettja! Nu måste jag väl läsa boken också. 
Om jag ser så bra ut i långt hår som Brad Pitt när jag är 50 blir jag glad!
 

The lone ranger - recension

Publicerad 2013-08-02 14:38:00 i Allmänt, Filmer, Recensioner,

 
I förra veckan stöttade jag och pojkvännen det lokala kulturlivet och cyklade in till stan för att gå på The lone ranger.
Vi förväntade oss en Pirates of the Caribbean-film med westerntema och jag för min del trodde att den svagaste länken skulle vara Johnny Depp. 
När vi cyklade hem var vi dock rörande överens om att det här var verkligen ingen Pirates-film med westerntema och hade det inte varit för Johnny Depp hade nog filmen varit ett riktigt bottennapp. Tyvärr.
Nu har jag, tråkigt nog, inte världens bästa koll på westernfilmer men nog förstod jag vissa hyllningar, t.ex. explosionen av bron och tåget som körde ner från den och lite annat smått och gott. Tyvärr köper jag inte en 2,5h lång hyllning, det måste finnas något mer. Och det är här The lone ranger faller. Förutom att de spelar på gamla westernklassiker har filmen ingenting. Jo ett bra soundtrack. Det köper jag.
Jag är inte riktigt med på handlingen, det gick nästan 1,5h innan jag kände att filmen tog någon som helst fart och förutom Johnny Depp och skurken var karaktärerna ganska tråkiga. Jag köper inte alls Armie Hammer (asså Armie Hammer?! Vem fan döper sin unge till det?!) som skulle vara the Lone Ranger. Han var rätt tråkig när han väl spelade överspelade han istället. Hmpf. 
Istället fick jag hålla tillgodo med Depp som i och för sig inte gjorde några större överraskningar jämfört med Jack Sparrow men som ändå levererade det han skulle. Den absolut bästa karaktären var ju skurken Butch Cavendish. William Fitchner som spelade honom gjorde det sådär lagom avskyvärt, kliché och underfundigt som det behövdes. Gillas!
Om skådespelarna var lama så var det inget mot vad skämten var. Där Pirates (asså, jag vet inte men det känns som om man måste jämföra med dem) var fnittrande rolig mest hela tiden är The Lone Ranger mest tråkig. Skämten kändes plumpa, väldigt väntade och som följd inte ett dugg roliga. Det roligaste var när Hammer fick en pil i axeln och la av ett väldigt oväntat high-pitched tjut. Den var jag inte med på. Men förutom det. Mje. Mest trist.
 
Så mitt slutbetyg för The Lone Ranger blir inte särskilt högt. En film för de yngre självklart men för oss som ville ha något i stil med Pirates-filmerna var den ingen höjdare. Tyvärr. Jag hade gärna gillat den!
Som hästmänniska kan jag också tillägga att om man nu tvunget ska ha med en albinohäst kan man ju se till att stunthästen också är det. Bara ett tips. 
 

Om

Min profilbild

En lite egen tjej som älskar drakar, svärd, te och fantasivärldar driver denna bloggen. I en inte alltför avlägsen framtid, hoppas jag, arbetar jag som geolog, har ett eget bibliotek hemma och skriver bästsäljande böcker på fritiden när jag inte är ute i skogen med hästen. Hoppas ni gillar min blogg om allt inom fantasygenren!

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela