Bortglömda toner

Publicerad 2013-09-30 14:03:00 i Allmänt, Musik,

Sitter och tittar på Kingdom of Heaven med bl.a. Orlando Bloom, Jeremy Irons, Eva Green och Liam Neeson. Gedigen rollista men filmen är kanske inte den bästa även om den är klart sevärd. Något som däremot gör filmen värd så mycket mer är den fantastiska filmmusiken. Jag har till och med hela soundtracket på skiva, så bra är det. Det är Harry Gregson-Williams som har gjort musiken och han har bland annat gjort musiken till de första två Narnia-filmerna, Shrek-filmerna och X-men origins.
Mjuka, vackra toner med körer och trummor passande till Jerusalem på 1100-talet men ändå inte utan att det blir för arabiskt. Precis lagom så man hör inspirationen i bakgrunden men utan att det blir för påträngande. 
I filmen får musiken ta ganska mycket plats men trots att jag är väldigt känslig för för mycket musik vid fel tillfälle kan jag inte komma på något ställe i filmen där musiken känns malplacé. Härligt!
Så lyssna på musiken vettja!
 
 
 
 

Nytt i bokhyllan

Publicerad 2013-09-28 09:51:00 i Allmänt, Böcker,

Unnade mig själv några böcker härom dagen. Nu börjar det bli fullt i bokhyllan igen...
 
Last light of the sun av Guy Gavriel Kay - Vikingainspirerad fantasy av en väldigt hyllad författare.
 
Stormdancer av Jay Kristoff - Fantasy om ett fiktivt Japan i steampunkanda.
 
The Dragons Path av Daniel Abraham - Som jag pratat om innan och tänkte läsa klart ordentligt.
 
 

Radioprogrammet!

Publicerad 2013-09-26 19:55:54 i Allmänt, Reflektioner,

Här är radioprogrammet jag medverkade i i måndags! Inspelningsprogrammet bröt lite konstigt då och då men på det hela taget tyckte jag det blev riktigt bra ^^ 
Det är jag och en annan bokbloggare med så i början är det hon som pratar. Programmet kommer att ligga uppe på soundcloud i två veckor sen går det nog inte att spela det längre så passa på ;)
 

Den Patricks Fighting manuals

Publicerad 2013-09-24 10:58:00 i Allmänt, Böcker, High fantasy,

Snubblade över dessa tre små böcker härom dagen. Tre faktaböcker om religioner, ursprung och krigsföring m.m. för tre olika raser: orcher, alver och dvärgar. Helt onödigt och supernördigt men visst blir man sugen! Något att önska sig i jullklapp kanske?
 
 

Nyheter att sukta efter

Publicerad 2013-09-22 20:42:00 i Allmänt, Böcker,

Fick hem sf-bokhandelns katalog för ett tag sen och givetvis fanns det en del intressanta saker.
 
The last bastion av Nathan Hawke - är sista delen i en trilogi kallad Gallow som ska vara en vikingainspirerad fantasy. Vikingar kan ju inte bli fel, eller?
 
Orcs: Bad blood av Stan Nicholls - jag spinner vidare på hårda grabbar med den här trilogin om en sida av fantasyn man sällan får följa; nämligen den från orchernas synpunkt. Nytänkande, brutalt och helt annorlunda är adjektiv jag hoppas boken kan beskrivas med.
 
Shaman: A novel of the Ice Age av Kim Stanley Robinson - är en ny fristående novel av killen som skrev 2312 och som jag har stående i min bokhylla. OIäst än så länge men om jag tyckte 2312 lät bra verkar denna historien om en shaman under senaste istiden vara ännu bättre. Allting geologirelaterat är ju glatt välkommet hos mig!
 
1636: The Devil's Opera av Eric Flint och David Carrico - är alternativhistoria om svenska Axel Oxenstierna och Gustav II Adolf. Jag har länge funderat på den här serien och när de nu skriver om svensk historia verkar det vara dags att slå slag i saken.
 
Någon som har läst något av det här?
 
 

Radiostar!

Publicerad 2013-09-21 12:50:55 i Allmänt, Reflektioner,

Har precis spelat in en intervju med Gabriella från The ponkissons om min blogg. Programmet heter 45min och ska sändas på måndag kl 19.00 på lokalradion Radio Vättervåg FM 98,5. Programmet kommer även att läggas upp på Soundcloud i två veckor och förhoppningsvis kan jag länka till programmet här på bloggen.
 
Jag pratar om bloggen, vad jag skriver om, varför jag gör det och varför jag tycker att det är lika mycket coolness-factor att läsa på svenska som på engelska. Jag ger även lite boktips och författartips och klagar lite . Allt som allt en kvart med fantasy och mig!
Tack till Gabriella som lät mig få vara med och snacka om min nördighet! Kul som bara den var det!
Som sagt så ska jag försöka länka avsnittet här så fort jag kan ^^ 
 
 
 
 

När världen stannar

Publicerad 2013-09-18 22:30:59 i Allmänt,

Nu har det inte varit lätt ett tag. Min katt som jag haft i femton år fick somna in i måndags och jag har varit helt förstörd både innan och efter det. Min värld har stannat upp och trots att jag försöker sysselsätta mig med annat är det mest honom jag tänker på. 
Mitt i all denna sorg har jag försökt läsa ut The dragons path av Daniel Abraham men det hann jag inte innan den skulle tillbaka. Jag tyckte inte den var dålig än så länge och beställde den därför på adlibris för att kunna läsa vidare i lugn och ro när sprickan i bröstet läkt lite. I väntan på den tog jag upp Skepanden av Terry Goodkind igen och läser några sidor då och då för att förhoppningsvis tänka på annat. Vi får se hur det blir med allt framöver. Jag fortsätter blogga givetvis men har, och kommer att ha, svårt att få ro att läsa ett tag framöver. Istället försöker jag sysselsätta mig med plugg, långa promenader och ridturer i skogen.
Så då vet ni läget. Nu är det höst.

The lord of the rings - extended

Publicerad 2013-09-12 10:35:00 i Allmänt, Filmer, High fantasy, Reflektioner,

Vi fick tag på hela Sagan om ringen-trilogin i den utökade versionen begagnat för ett tag sen och håller i skrivande stund på att ta oss igenom Sagan om de två tornen. Det är för illa att man inte har sett extended-versionen förrän nu! Filmerna är ju tio år gamla för fasiken! 
Hur som helst så är det många timmars film att plöja igenom men inte klagar man när man helt plötsligt får titta om några av världshistoriens bästa filmer med nya ögon. Hallelujah!
Än så länge tycker jag både att det är bra och mindre bra med de nya scenerna. I första filmen, och då särskilt i början, tyckte jag mest att det blev rörigt med de nya scenerna och jag förstod varför de klippte väck många av dem. Däremot i Sagan om de två tornen tycker jag att nästan alla scener bara tillför mer djup åt varje karaktär, man får höra mer om Aragorn, om Eowyn och Gimli men även Leoglas och det gillas skarpt! Jag gillar också att de faktiskt hade filmat träden från Fangorn vid Helms klyfta för det saknade jag faktiskt lite i originalversionen. Nu ser vi fram emot att få se hur det artar sig i Sagan om konungens återkomst. 
Någonting som jag däremot blev mycket förvånad och även ledsen över att de klippte bort var alla sånger som uppenbarligen spelades in till trilogin. Varför, varför, varför klippte ni bort det?! Sångerna är ju en så stor del av böckerna och om ni nu ändå brydde er om att tonsätta dem och spela in dem varför klippa bort dem? Grät lite inombords när jag insåg vilken skatt de hade klippt bort. För jag var nog inte den enda som blev förvånad när Pippin helt plötsligt började sjunga i tredje filmen, det hade ju inte varit en enda sång med innan dess (trots det gedigna materialet i böckerna) men tydligen fanns det ju inspelat material. Mycket tråkigt!
Jag menar, jag förstår verkligen att tiden var ett problem för de här filmerna men sånger tillför ju sååå mycket till en sån här film. Så mycket att det faktiskt är värt några extra minuter. Jag är i alla fall glad att de verkar ha ändrat uppfattning till Bilbo-filmerna, hoppas de fortsätter i samma anda. Folk verkar ju uppskatta det!
 
 
 

A-Ö lista

Publicerad 2013-09-07 21:56:00 i Allmänt, Böcker, Reflektioner,

 
Jag hittade den här listan hos Boktycke och gillade frågorna så svarade själv!
 
Author you’ve read the most books from:
Terry Goodkind ligger nog bra till med 22 böcker än så länge. Har läst en jäkla massa Clive Cusslers också men inte såå många.
 
Best Sequel Ever:
Philip Pullman - Den skarpa eggen är en fantastisk fortsättning på en fantastisk trilogi.

Currently Reading:
Sanningens svärd Del 22 av Terry Goodkind samt The dragons path av Daniel Abraham

Drink of Choice While Reading:
Te! Te, te, te! Inget är bättre än te. Jo ett glas rött om jag orkar, eller en campari, men oftast blir det te.

E-reader or Physical Book?
Fysisk bok. E-böcker är för töntar!

Fictional Character You Probably Would Have Actually Dated In High School:
Hm. Peeta Mellark kanske? 

Glad You Gave This Book A Chance:
Harry Potter. Var väldigt skeptisk till en början. Det gick över.

Hidden Gem Book:
Ögat över månskäran av Libba Bray är lite udda men riktigt bra. YA-bok visserligen men tycker den funkar för äldre också. Läste dem när jag var runt 20.
Can't wait to get to heaven av Fannie Flagg är visserligen ingen fantasy men en riktigt bra bok bara.

Important Moment in your Reading Life:
När jag läste ut Harry Potter och Fenixordern på engelska och insåg att jag klarade av att läsa på engelska. Vilken värld som öppnade sig!

Just Finished:
The Doomsday Vault av Steven Harper och A feast for crows av George RR. Martin

Kinds of Books You Won’t Read:
Det där svenska deckarundret är verkligen ett under att någon läser. Jag gör det då rakt inte.

Longest Book You’ve Read:
A storm of swords är nog personbästa där. Vad jag kan komma på just nu.

Major book hangover because of:
Förutom hela A song of ice and fire-serien tror jag att det var Profeternas palats av Terry Goodkind samt The name of the wind av Patrick Rothfuss som jag sist gick runt som i en dimma ett tag efter att jag hade läst.

Number of Bookcases You Own:
Ca tio hyllplan.

One Book You Have Read Multiple Times:
Sagan om ringen-trilogin.

Preferred Place To Read:
I fåtöljen/ i soffan.

Quote that inspires you/gives you all the feels from a book you’ve read:
Some believe it is only great power that can hold evil in check. But that is not what I have found. I have found that it is the small every-day deeds of ordinary folk that keep the darkness at bay. Small acts of kindness and love. 
- Gandalf
 
Reading Regret:
Nick Perumovs Svärdets väktare-serie. Jag läste två delar och fattade inte alls grejen. Nu ligger den och gnager i bakhuvudet. Vill avsluta påbörjade serier, hur dåliga de än är...

Series You Started And Need To Finish(all books are out in series):
 Eragorn-serien. Imperiets Dotter. Sanningens svärd (jaja, jag håller på!), Artemis Fowl. 

Three of your All-Time Favorite Books:
A song of ice and fire. The name of the wind. Trilogin om Arn.

Unapologetic Fangirl For:
Fangirlar inte så mycket men antihjältar och fair maidens spelar fint på mina strängar. Men det är en fin gräns innan det blir för löjligt så det händer inte så ofta. Kanske är därför jag gillar det när det väl skrivs på ett bra sätt. Hm...

Very Excited For This Release More Than All The Others:
The winds of winter!! Och sista delen i The name of the wind så jag kan läsa hela trilogin ordentligt.

Worst Bookish Habit:
Läser för fort när jag tycker nåt är bra.

X Marks The Spot: Start at the top left of your shelf and pick the 27th book:
Riket vid vägens slut av Jan Guillou

Your latest book purchase:
Hehe, inget skoj alls. Introduction to ore-forming processes. Men skönlitterär bok var The Red Knight av Miles Cameron.

ZZZ-snatcher book (last book that kept you up WAY late): 
Jag läste Betvingade av Simona Ahrnstedt väldigt sent en natt.

Ålder då du lärde dig att läsa:
Typ 7? 

Äldsta boken du har läst (i originalutgivningsår):
Castle of Otronto är nog äldst tätt följd av Jane Austen, Lovecraft och Conan-boken.

Överst i din olästa bokhög (d.v.s. vilken bok du inte har läst innan kommer du att läsa härnäst):
Hade tänkte läsa 2312 av Kim Stanley Robinson men lånade hem Nattens cirkus av Erin Morgenstern så den prioriteras nog först.
 
 

The doomsday vault av Steven Harper - recension

Publicerad 2013-09-04 12:14:00 i Allmänt, Böcker, Recensioner, Steampunk,

Det har blivit något av ett steampunkår gällande läsningen för mig i år och nu har jag avverkat min fjärde steampunkbok någonsin. Jäkligt kul att jag har upptäckt denna genren och att det faktiskt finns ganska mycket när man bara vet vad man ska leta efter.
Egentligen hade jag tänkt läsa Sanningens svärd alternativt 2312 men eftersom böcker är stora och ryggsäckar blir tunga när man ska till fjällen fick jag prioritera bort dessa klumpar och läsa en mindre bok. 
Valet föll på The Doomsday Vault av Steven Harper som är första boken i serien Clockwork Empire. Än så länge har serien kommit ut med fyra delar där The doomsday vault är den första: The impossible cube, The dragon men och The havoc machine. De tre första är ganska beroende av varandra medan den fjärde verkar vara relativt fristående såvitt jag förstår (vågar inte läsa för mycket för att inte spoila för mig själv ...)
 
I The Doomsday Vault får vi följa en brittiska vid namn Alice Michaels som försöker ta sig fram i ett viktorianskt London plågat av människor som drabbats av "The clockwork plague". Det som händer med människa som drabbas av The clockwork plague är tre saker: de dör av infektionen, de blir zombier eller så blir de s.k. Clockworkers som i princip är galna genier/uppfinnare. I boken nämns bl.a. Mozart som en Clockworker och dessa ska ha uppfunnit mekaniken bakom de ångdrivna luftskeppen etc. I den här världen finns också en uppsjö av så kallade automotons vilket är mekaniska människor/djur/manicker. Många härliga ingredienser med andra ord!
Alice Michaels familj har dött av The Clockwork Plague och hon försöker desperat uppväga sitt skamfilade rykte och hitta en man som kan försörja henne samtidigt som hon har en fallenhet för mekaniska saker, hon är lite av en ingenjör skulle jag vilja påstå. Inte alls så bra för en ogift kvinna i 1800-talets London.

Den andra huvudperson är Gavin Ennock en 18-årig kille från Boston som jobbar på luftskeppet U.S.S Juniper. Han har en talang för att sjunga och spela fiol vilket en stor del av boken handlar om. Boken handlar i princip om alla äventyr huvudkaraktärerna råkar ut för utan att spoila för mycket.
 
Så, vad tyckte jag. Det här är ju en liten doldis som inte fått så mycket uppmärksamhet vilket innebar att jag inte alls visste vad jag skulle förvänta mig när jag öppnade boken.
Vad jag fick var action. Jäkligt mycket action. Om jag har sagt att det har varit full fart i andra böcker så är detta full fart 2.0. Det går till och med så fort att jag ibland missar vissa vändningar i handlingen för att de bara insinueras lite snabbt genom en min eller nick och sen brakar helvetet lös igen innan man har hunnit reflektera. Ibland känns det liksom lite väl ologiskt och stressat. Även om jag gillar när det inte är för mycket plotexplaining utan att man faktiskt får tänka själv och komma fram till slutsatser kände jag häri att jag ibland inte hängde med. Vad hände egentligen? Vad menade de med den meningen osv.
Jag hade velat ha mer karaktärsutveckling och lite mindre action. Kanske lite mer insikt i hur huvudpersonerna tänker och känner. Detta hade nog gjort att vissa insinuationer hade gått fram bättre. För även om man läser boken genom både Alices och Gavins ögon är det svårt att komma dem in på livet. Jag tycker att Gavin ändrar sig väldigt snabbt från den unge person han var i början till den han är i slutet och jag tycker att Alices val och icke val ibland är lite väl kryptiska. Mer förklaring på vad som gör att hon handlar som hon gör hade varit trevligt. Jag hade gärna sett att boken behöll all action men att den kanske var 50-100 sidor längre så man fick lära känna karaktärerna bättre. Kanske blir detta bättre i kommande böcker där man får följa dem mer, jag vet inte. 
Det boken har lyckats med är verkligen att måla upp en hundraprocentig steampunk-värld. Alla clockworkers, luftskeppspirater och automatoner är härligt beskrivna och väldigt extravaganta. Jag kan verkligen se framför mig hur Alices automatona katt "Clicks" ögon lyser av flouroscerande ljus!
 
The Doomsday Vault är en helt okej bok, lättläst men inte alltid lättfattad, full av påhittiga uppfinningar och med många vändningar och händelser som gör den allt annat än långtråkig. Vill man ha en introduktion till steampunken och samtidigt få lättsam underhållning passar den bra. Om jag orkar ska jag nog läsa de andra delarna med. Vi får se!
 

Äntligen!

Publicerad 2013-09-03 22:17:05 i Allmänt, Böcker,

Efter att ha lagt in en fjärrlånsbeställning i April har nu äntligen The Dragons Path av Daniel Abraham dykt upp på biblioteket till mig!
Tyvärr får jag bara ha den till den 16:e september så nu blir alla andra böcker lagda på hyllan tills jag läst ut den. 
Hoppas nu bara att den är värd besväret och att jag hinner läsa ut den!
 

Fem frågor

Publicerad 2013-09-02 20:40:00 i Allmänt, Reflektioner,

Nu cirkulerar det en såndär lista igen bland bloggarna jag läser. Kul och jag blev taggad av Bokbabblaren så nu kommer mina svar!
 
Vem inspirerade dig/uppmuntrade dig att börja blogga?
Ingen, snarare avsaknaden av en riktigt bra fantasyblogg och mitt behov av att skriva utan att lämna ut för mycket av mig själv. Perfekt med en bok/film/etc.-blogg!
 
Hur väljer du ämnen att blogga om?
Oftast är det tankar som poppar upp när jag ser en film eller läser en bok ser något snyggt på internet. När man bokbloggar (även om jag skriver om mer än böcker) så är ju ämnena redan där, man skriver om det man läser och det man ser alternativt det man lyssnar, tecknar eller tänker på. Det enda man behöver är lite cyniskhet, humor och en bra fantasi.
 
Vad vet de flesta inte om dig?
Att jag ibland extraknäcker som webbutvecklare och äger ett växthus.

Vilka tre ord beskriver din stil bäst?
Min bloggstil? Skiter i allt.
Hehe, nu var jag fyndig. Nej, men jag bloggar för min egen skull och skriver på mitt eget sätt om mina åsikter. Jag försöker att köra min egen grej och inte låta mig påverkas för mycket av hur andra gör eller vad det tycker att jag ska göra. 
Min vanliga stil? Hm. Prickig, högljudd och ensamvarg. Tre motsägelser.
 
Vad tycker du om att göra när du inte bloggar?
Rida. Mitt största intresse all-time. Träna när jag har tid. Vandra. Ha långa diskussioner om allt och ingenting med vettigt folk (med vettigt folk menas oftast min pojkvän). Pyssla om mina växter. Slösurfa. Lyssna på SR-appen och så givetvis läsa.

Nu ska jag tagga fem andra bokbloggare:
Good God, fem stycken?!
Fridas bokhylla
Boklotus
The Ponkissons
Skriva läsa leva
 
uäh, där tog det stopp.
 
 

Om

Min profilbild

En lite egen tjej som älskar drakar, svärd, te och fantasivärldar driver denna bloggen. I en inte alltför avlägsen framtid, hoppas jag, arbetar jag som geolog, har ett eget bibliotek hemma och skriver bästsäljande böcker på fritiden när jag inte är ute i skogen med hästen. Hoppas ni gillar min blogg om allt inom fantasygenren!

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela