The Hobbit battle of the five armies - recension

Publicerad 2014-12-28 16:03:00 i Allmänt, Filmer, High fantasy, Recensioner,

Igår var det dags att bege sig till bion för att se sista filmen om Midgård (På ett tag? Det måste ju vara fler än jag som hoppas på Sillmarillion, eller?).
Hur som helst hade jag mina tvivel om sista filmen, både eftersom jag hört att det skulle vara 45min slag i den och för att det ju egentligen bara är typ 30 sidor i boken kvar till denna filmen.
Tyvärr infriades mina farhågor. 
När filmen var över kände jag mest ett väldigt stort Mje över alltihopa. Javisst, fanns det bra partier som när Galadriel fick visa vad hon gick för. Heja! Och jag kan ju inte säga att jag inte tyckte att det var awesome att se Saruman puckla på ett gäng nazgûls med sin stav. 
Men i övrigt, inte så bra. De påkostade kostymerna och tusenfaldiga statisterna är ju ett minne blott. Istället fick vi datoranimerade bergsgetter. WTF?!
Dåliga effekter är en sak men i övrigt kändes det också ganska händelsefattigt. Jag menar, på de 30 sidorna som filmen utspelades på hann de ändå med att klippa bort en del vitalt. Som att Beorn inte var med (jag räknar inte den sekunden han skymtade förbi i slaget), att de inte grävde upp kistan de tog från trollen eller att Balin inte kom och hälsade på Bilbo i Fylke i slutet. Istället fick vi se ett onödigt långt slag och dessutom följa mannen med unibrows alldeles för mycket, fy vad trött jag var på snubben till slut!
För hur det än är kvittar det hur epic de försöker göra Bilbo-filmerna, de kommer aldrig att överträffa den ursprungliga trilogin, hur mycket de än försöker. Det är nästan tråkigt att de försöker, det tar kål på sig själv litegrann. Men sedan ska jag inte vara orättvis, för att vara en film som till 90 % bestod av slagsmål blev det inte långtråkigt. De hade fokuserat ganska mycket på man-mot-man-fighter och det är ju bra mycket mer intressant att titta på än 100 000 datoranimerade alver som slåss mot yterliggare 100 000 datoranimerade orcher. Så plus på det!
Men alltså jag fattar inte hela grejen med Tauriel och Kili. Trots att jag visste vad som skulle ske trodde jag ändå att de skulle twista till det på något sätt. Inte bara döda honom sådär appropå. Skit.tråkigt. Jajjemän. De kunde inte bara låtit dem "försvinna" eller något. Nejdå. *bitter romantiker här borta*. Det började ju såå bra i förra filmen! ><
Jaja, vad ska man säga. Det var kul så länge det varade men The Hobbit är inte Sagan om ringen även om den så klart fortfarande är en imponerande fantasyfilm (det finns ju inte direkt högvis med bra fantasyfilmer om vi säger så). Men även om den givetvis står sig bra mot ungefär allt annat utom sina föregångare räcker det liksom inte riktigt. Avslutningen på Hobbit-filmerna var medelmåttig; bra men inte fantastisk. Jag gillade första bättre. 
F.ö. så blir jag mer och mer imponerad av Luke Evans, av alla välrenomerade skådespelare i The Hobbit så stod han ut som den med mest själ i sin roll. Ge mig mer med honom, nu!
 

Nobel

Publicerad 2014-12-10 19:18:00 i Allmänt,

Idag är det ju Nobeldagen och jag är traditionsenligt placerad framför tv-skärmen hela kvällen. Dessutom har jag lyssnat på sändingarna från prisutdelningarna hela eftermiddagen, satt och grät på kontoret när fredspristagarna höll sina tal.
I vilket fall hoppas jag att alla som läser åtminstone tittar en liten stund för naturvetenskapen får så lite utrymme i medierna resten av året (trots att det är så viktigt) att jag gott tycker det är ens plikt som svensk medborgare att veta lite vad som händer i Nobelvärlden. Att mitt hjärta klappar för naturvetenskapen är ju inte något nytt, men i år tycker jag verkligen att de har lyckats med fredspristagarna också. Litteraturpriset har jag tyvärr nästan bojkottat eftersom jag tycker de är så partiska i sina val. Det närmaste vi har kommit fantasy är väl Doris Lessing som skrivit Shikasta (vilket hon också fick skit för om jag inte minns fel) och detta gör att jag bara muttrar surt varje år när de tillkännager vinnaren. Roligt att de citerade Sagan om ringen vid prisutdelningen dock!
 

Nyheter i filmvärlden

Publicerad 2014-12-08 20:44:00 i Allmänt, Filmer, Reflektioner,

Det verkar vara rekord i trailersläpp av kommande storfilmer de senaste veckorna. Först Jurassic Park, sedan teasern för nya Star Wars och så nu igår Terminator Genesys. 

Av dessa tre kände jag bara att den enda jag ens vill överväga att se är Terminator.
Jag menar, ta Jurassic Park t.ex. Efter att jag såg trailern ville jag bara gå och dunka huvudet i väggen nånstans. Hur kan man misslyckas så kopiöst med en trailer?! Till att börja med kändes som om man sett hela filmen (världens största misstag i trailerbranschen) men framförallt... HAR VI INTE SETT DETTA FÖRR?! Och bättre dessutom. Det var som om de tagit de tre föregående filmerna, slagit ihop dem och bantat budgeten med ungefär 90 %. Totalt jävla skräp verkade det enligt mig. *Stor suck*. 
Star Wars å andra sidan visade ju ingenting. Inga av de gamla skådespelarna, ingen handling mer än att ljussablarna har svärdfästen i laser. W.O.W. Mycket imponerande. Däremot hann de med en jäkla massa dåliga specialeffekter. Hur svårt kan det vara att göra saker snyggt idag egentligen?! Och inse att om man inte har pengarna eller förmågan att göra det bra istället svälja stoltheten använda vanliga hederliga kostymer, dockor och robotar?
Det charmiga med Star Wars är ju just de där töntiga kostymerna, i med den nya trilogin försvann ju nästan hela poängen med filmerna och det verkar vara ännu värre i den kommande. Så jäkla tråkigt att gå och se på nåt som enbart verkar handla om effekter. Tack men nej tack.
Terminator var som sagt den enda som jag faktiskt kände att jag ville gå och se. Detta trots att jag har varit fruktansvärt skeptisk ända sedan jag hörde att de skulle göra en till. Jag kan inte se nån annan än Linda Hamilton som Sarah Connor (även Lena Headey gjorde en bra roll i Sarah Connor Chronicles) och när de tillkännagav att Emilie Clarke skulle få rollen kändes det bara big nono från min sida. Sen fick jag höra att Matt Smith skulle vara med. Hm, intressant. Trailern lovade en ny version av första filmen men med en alternativ tvist. Att höra Clarke leverera "Come with me if you wanna live!" istället för Kyle var ju inte helt väntat alltså. Men jag är försiktigt positiv. De verkade respektera ursprungsmaterialet även om jag tyckte att skådespelaren som spelar Kyle var riktigt intetsägande (Var är Michael Biehn?!). Det var också en lättnad att se att de inte försökte låtsas som om Arnold Schwarzenegger är 30 år yngre än han egentligen är utan istället försökte bygga nåt nytt. Ja... Det här kan bli helt okej ändå. Vi får vänta och se.
 

På min önskelista

Publicerad 2014-12-05 19:44:00 i Allmänt, Böcker,

Anledningen till att det inte blivit så många uppdateringar på sistone är att jag faktiskt inte har haft så mycket att skriva om. Jag läser fortfarande Outlander om kvällarna men satan i gatan vad lång boken känns, fast ändå spännande men den tar tid alltså.
Sedan säsongsavslutningen av Doctor Who och Mockingjay har jag inte heller sett några relevanta serier eller filmer, istället har jag tittat på Glee och gamla high school-filmer à la Cruel intentions (inte riktigt min stil, jag vet). Däremot har jag komponerat en fin liten önskelista med en hög med trevliga böcker:
 
The World of Ice and Fire - Den illustrerade historieboken om Westeros, ett måste helt enkelt!
Expeditionen - min kärlekshistoria - Bea Uusmas fascination för Andréexpeditionen smittar av sig och denna kombinerade dagbok och faktabok vill jag också ha i bokhyllan.
His dark materials - Jag har bara de här otroligt bra böckerna i sönderlästa pocketversioner och har letat efter någon snygg version och så dyker denna guldklimp upp. Mums!
The Terror - Jag gillade ju The Abominable (trots missvisande baksidetext) och denna ska vara ännu bättre. Arktiska vindar, vålnader och fastfrusna skepp kan inte bli fel.
Clockwork Century - en av de bättre steampunkserierna som jag gärna vill läsa resten av.
Rämnfödd - Svensk fantasy! Blixt första bok var mycket bra och bådar gott inför framtiden, jag vill gärna läsa nästa fristående del. 
A brief history of time - Jag stod och fingrade på den här i pocketshopen på Arlanda senast men tyckte den var svinigt dyr, däremot en perfekt julklapp. Lite populärvetenskap kan vara kul som omväxling.
 

Om

Min profilbild

En lite egen tjej som älskar drakar, svärd, te och fantasivärldar driver denna bloggen. I en inte alltför avlägsen framtid, hoppas jag, arbetar jag som geolog, har ett eget bibliotek hemma och skriver bästsäljande böcker på fritiden när jag inte är ute i skogen med hästen. Hoppas ni gillar min blogg om allt inom fantasygenren!

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela