Touch of power av Maria V. Snyder - recension

Publicerad 2014-06-28 19:02:00 i Allmänt, Böcker, High fantasy, Recensioner,

Wow, till skillnad från Stormdancer som tog mig över en månad att läsa ut lyckades jag ta mig igenom Maria V. Snyders Touch of power på bara tio dagar. Och det trots att jag just då var i sluttampen på examensarbetet. Heja mig!
 
Jag har aldrig läst något av Maria V. Snyder innan trots att hon har skrivit en hel del och jag har hört mycket gott om henne. Hon har mest skrivit trilogier inom high fantasy, riktad mot en lite yngre publik (fast det skiter jag i som bekant) och det här är hennes senaste trilogi.
Healer series som denna trilogin kallas utspelar i det fiktiva Fifteen Realms vars befolkning plågas av nån sorts pest. Stora delar av rikena ligger i ruiner och de som är kvar kämpar om makten i en förändrad värld. Innan pesten dödade majoriteten av befolkningen fanns det helare i alla rikena men när pesten kom och inte kunde läkas av dessa skylldes helarna för att ha orsakat sjukdomen. Helarna jagades och dödades och när Touch of power börjar finns det bara en kvar, nämligen vår huvudperson Avry av Kazan. Avry är inte fullärd helare men har lyckats hålla sig undan inkvisationen utan att bli upptäckt och dödad. Men hur det än är så är det faktiskt bra med helare då och då och eftersom Avry är den enda som fortfarande är i livet är det många som vill använda hennes krafter för sina egna syften.
 
Touch of power var en underhållande bok, det kan man inte komma ifrån. Sidorna flög förbi och tempot är högt. Långa tidsperioder kan avhandlas på bara någon sida och det händer något precis hela tiden. På gott och ont förstås. 
Jag tror att Touch of power är en perfekt sommarbok. Den kräver inte så mycket av läsaren, språket är enkelt, storyn är underhållande och det är högt tempo. Däremot hade jag, som gillar tjocka, långsamma böcker, gärna sett att Snyder byggt karaktärerna och världen lite mera och låtit det få ta lite mer plats. De personer som inte är direkt relevanta för handlingsutvecklingen beskrivs knappt alls och det gör att boken tappar lite substans och man direkt märker vilka partier/personer som är viktiga för handlingen eller inte. Lite förutsägbart blir det allt. Men jag tycker inte det gör så mycket för slutresultatet. Hur det än är gillade jag boken, har redan beställt de två andra delarna och läste ut den på bara någon vecka. Då kan det ju inte vara dåligt? 
Som sagt, jag tror att Touch of power är perfekt om man är ute efter en lättsam men ändå välskriven fantasy att läsa i hängmattan nu under sommaren. Givetvis finns det en del vanliga YA-klyschor som t.ex. kärleksintresset som var uppenbart redan från sida tio ungefär, men ärligt talat, ibland är det skönt med lite klyschor också. Vissa böcker anstränger sig så mycket för att vara nytänkande och egna att de liksom kvävs av sig själva och då kan Touch of power vara skönt traditionell. Inga överraskningar, inga konstigheter bara helt vanlig, fartfylld fantasy.
 

Vid min säng

Publicerad 2014-06-24 20:47:00 i Allmänt, Böcker,

Med mig upp norr om polcirkeln fick Lisa Rodebrands Revolt och Dan Simmons The Abominable följa med. Revolt fick jag av Lisa och det ska bli väldigt spännande att äntligen få läsa den! Svensk sifi för ungdomar låter mycket lovande må jag säga.
 

Maleficent - recension

Publicerad 2014-06-22 21:19:38 i Allmänt, Filmer, High fantasy, Recensioner,

Innan jag åkte upp till norr igen var jag och pojkvännen och såg Maleficent. Det var ju över två veckor sedan nu och jag minns inte allt men jag tänkte ändå skriva lite om vad jag tyckte. 
Maleficent hade verkligen de bästa förutsättningarna för att jag skulle gilla den. Jag tycker ju som bekant mycket om Snow White and the Huntsman och hoppades på att Maleficent skulle vara något liknande och att jag därför skulle tycka om den lika mycket.
Tyvärr måste jag säga att jag blev lite besviken på Maleficent. Jag köpte inte riktigt historien, varken när det gäller Maleficents bakgrundshistoria med Stefan eller hennes relation till Aurora. Varför var Stefan så girig? Varför vill Maleficent inte bara döda Aurora? Det kändes väldigt stressat de första tjugo minutrarna. Som om de inte var riktigt säkra själva på hur de skulle knyta ihop allt och istället gjorde det så snabbt i förhoppningen om att ingen skulle märka något. Mje, inte så värst lyckat måste jag säga. 
Det tog ju inte heller många minutrar innan man insåg hur alltihopa skulle sluta. Det är tydligen systerskap som är grejen hos Disney nuförtiden. Inte så särskilt oförutsägbart om du frågar mig. Faktiskt ganska tråkigt efter att man såg Frozen för ett tag sen. Nej, tummen ner på ploten måste jag tyvärr säga. 
Dessutom är jag så innerligt trött på filmer som lägger ned vad som verkar vara mestadelen av budgeten på effekter. För ärligt talat, det ser inte verkligt ut hur många miljoner ni än använder till det. Jag ser fortfarande att ni gjort trädet i datorn. Och vet ni vad. Jag hatar skiten! Jag blir inte imponerad, jag tycker inte det ser bra ut och jag tycker inte att det tillför ett skit för filmen. Snarare drar det ned betyget för enligt mig är effekter bara en genväg för att man inte orkar filma på plats eller påkosta ordentliga sets. Maleficent var ett ypperligt exempel på detta. Tyvärr. 
Men, jag kan inte säga att Maleficent var rakt igenom dålig heller. Angelina Jolie var fantastisk, vilket jag i och för sig vet att hon kan vara efter att ha sett henne i A mighty heart. Hon är verkligen som skapad för den här rollen och hennes insats lyfter filmen rejält. Så visst, man kan se Maleficent bara för henne. Så tråkigt bara att dialogen är lite platt ibland. Ibland känns det som om de inte bestämt sig för om de ska rikta sig åt vuxna eller barn. Ibland är det så banalt skrivet att det nästan blir löjligt för att i nästa sekund vara ganska rått och brutalt. Skumt. Get your priorities right!
Hur som helst så tyckte jag även om Sam Riley som Diaval, åh vad jag önskade att deras förhållande hade fått mer speltid. När de två får spela ihop var det som en annan film. 
Så, Maleficent var verkligen inte så bra som jag hade hoppats men den var inte dålig heller. Se den för Jolie och Riley åtminstone. Eller se Snow White and the Huntsman för den är faktiskt bättre.
 

Game of thrones - The Children

Publicerad 2014-06-19 21:30:00 i Allmänt, High fantasy, Recensioner, Tv-serier,

Så var GoT slut för det här året. Skittråkigt och så med tanke på att Winds of winter inte direkt är i antågande heller. Uäh! Jag får väl ta och läsa Dreamsongs eller nåt sånt tills dess.

 

Spoilers för er som inte sett avsnittet!

 

The Children tar vid där förra avsnittet slutade dvs. uppe vid The Wall och jag förstår fortfarande inte varför de inte tog med detta i förra avsnittet. Nu kändes det mest som ett lite snörpligt avslut på ett fantastiskt slag. Visst, det ÄR oväntat att Stannis kommer dit, jag tror inte en människa var beredd på det (allra minst jag när jag läste det) men ändå, kunde ni inte tagit med det i förra avsnittet och avrundat det på det viset? Nee, jag fattar inte. Dock tyckte jag om scenen mellan Jon och Melisandre, när hon synar honom noggrant över lågorna. Snyggt gjort. Det är nåt där, jag vet det! Också skönt att det nu är några POV's som äntligen är på samma ställe, det bådar gott inför kommande säsong. Det tillsammans med alla dödsdfall i säsong fyra leder till mer speltid för dem som man faktiskt gillar i nästa. Yay!

Vidare fick största delen av avsnittet utspela sig hos Arya och the Hound. Inte mig emot, mitt favoritpar helt klart (om ni inte förstått det innan). Jag tycker fortfarande att personkemin mellan de två är så jäkla bra och man ser det verkligen när Brienne försöker få med sig Arya men inte lyckas. Man förstår verkligen att hon inser att hon måste försöka bygga sitt eget liv nu och inte följa någon annan men ändå så måste hon gå tillbaka och se Clegane en sista gång. För ärligt talat, alla vet ju att han är mer far för henne än nån annan har varit för han förstår henne. Men givetvis kan hon inte erkänna det för sig själv och jaa, resultatet är ju att hon lämnar honom att dö. Jag gillar hela scenen, på ett sätt gillade jag också hans kommentar om Sansa för de har tonat ned hela den biten så mycket men nu tog de upp det igen vilket var skönt på nåt vis.
Jaja, fighten mellan Clegane och Brienne var ju awesome. Gwendoline Christie är ju bara sååå bra och i kombo med Rory McCann som också är fenomenal kan det inte bli bättre. I böckerna träffar ju inte Brienne dem utan det är när Arya och Clegane hamnar i en fight som han blir skadad och hon lämnar honom att dö men jag gillade att de skrev ihop det såhär. Det gav mer djup åt varje persons storyline.
En negativ sak, varför vände de bara vid The bloody gate när de fick reda på att Lady Arryn var död? Det hade väl inte skadat nån att fortsätta ändå? Eller vad är det jag inte fattar?

Fråga: Vad tror ni nu då? Är the Hound död?

Vad hände mer? Jo, Tyrion, Tyrion... Som vi har väntat. Nästan lite för länge efter klimaxet i The mountain and the viper. Mje, lite dålig planering på det måste jag säga. Slaget i förra avsnittet passade liksom inte in riktigt, enligt mig.

Hur som helst så funderade jag länge på om de skulle hinna med att avverka Tywin också eller om de skulle spara det till första avsnittet i nästa säsong men icke. De sparar inte på krutet i säsong fyra alltså! Ja, man kan väl inte säga så mycket om det mer än att jag fortfarande inte tycker att Shaes utveckling är ologisk efter hur hon porträtterats i serien, i boken förstår man men häri? Njae, det håller inte. Varför skulle hon tvärvända sådär? Bad writing! 

Nu börjar det bli ett långt inlägg här men hey, vem gillar inte att läsa om GoT?

Tja, Daenerys var tråkig som vanligt. Jaja, du har uppfostringsproblem, tycker det är svårt att vara drottning och är kär i ett sellsword, typ. Blabla, get a move on ffs!

Och Bran! Ojojoj, jag kan inte fatta att de gått så långt i hans POV. Jag läste ju det här i ADWD för nån månad sedan! Hur vågar de? Jag blev lite besviken på The last greenseer faktiskt. I böckerna beskrvis denne figur som halvt skelett, halvt träd ungefär. Som om trädet vuxit in i denne och bara han bara hålls vid liv av trädet. Nu blev det mer orakel över det hela. Lite mer krut kunde ni väl lagt på det? Men vilken avslutning sen! "But you will fly..." Det måste ju syfta på drakarna, eller?
Så spännande Brans POV ändå är när det händer något! Helt plötsligt blev det ju värsta Dungeons and Dragons ett tag med zombies, fireballs och magic missiles. Inte mig emot, det vara bara så icke-GoT. Trist att Jojen strök med, han lever fortfarande i böckerna så vitt jag vet. 

Oj, nu blev det mycket text här men som slutord får jag väl ändå säga att det var den bästa säsongsavslutningen hittills av den bästa säsongen hittills. Den hade en del continuityprobles men överlag, sjukt mycket oväntade trådar, sjukt mycket action (för att vara GoT) och sjukt mycket död.

Frågan är hur de ska göra med nästa säsong... Många är ju nästan ifatt böckerna. Menmen, det är deras problem!

 
 

Game of thrones - The Watchers on the Wall

Publicerad 2014-06-15 21:11:00 i Allmänt, High fantasy, Recensioner, Tv-serier,

Nu blir det lite fel ordning, veckorna går ju så fort, men jag ska skriva om åttonde också, jag lovar!

Då var det nionde avsnittet här, och säsong fyras klimax har nåtts. Folk har ju dött som flugor i den här säsongen och det ändrade ju inte direkt sig i The watchers on the wall.
Hela avsnittet utspelar sig hos Jon, Sam, Ygritte och de andra uppe vid The Wall och det stora slaget mellan de drygt hundra männen vid The Night Watch och Mance Ryders armé av Wildlings. Precis som under Blackwaterslaget (och som alltid i GoT) får man följa båda sidor och man är egentligen inte säker på vem man vill ska vinna. Något som är rätt ovanligt i traditionell fantasy. När Alliser Thorne och Thenn slogs mot varann visste jag ärligt talat inte vem jag skulle heja på.
Som alltid är setten fantastiska i GoT, det är en sådan kvalitetsskillnad när man ser att de byggt upp ordentliga miljöer istället för att använda CG. Borggården vid Castle Black och toppen av The Wall är kusligt realistiska. Det bevisades också när de hade en riktigt lång, obruten tagning som tog oss runt hela borggården. Snyggt! Jag älskar långa, timade tagningar, det visar verkligen att filmskaparna ansträngt sig.
Även när de använt effekter ser det bra ut, man fick ju inte lite gåshud när Jon och de andra såg den stora elden från toppen av The Wall. Även mammutarna och jättarna såg riktigt, riktigt bra ut.
Men hur det än är så är det inte actionscenerna som är GoT's starkaste sida. Nej, precis som under Blackwater är det dialogen och karaktärsutvecklingen mellan actionsscenerna som är det bästa och så även i detta avsnittet. Scenen om ledarskap mellan Alliser och Jon är ju ett ypperligt exempel på detta. När man tom. sympatiserar med översittarna vet man att det är bra gjort.

Men sedan måste jag också säga att jag blev lite besviken på detta avsnittet. Ni som har läst böckerna vet säkert vad jag menar. På något sätt kändes det så oavslutat. Vilket det ju också var för de slutade ju mitt i striden ungefär. De misslyckades liksom lite med tempot på något vis. Det var en så jämn nivå på hela avsnittet att klimaxet som t.ex. var så gigantiskt i The Mountain and the Viper, uteblev. Jag förstår inte varför de inte gjorde hela slaget på ett avsnitt!
Dessutom är det nog många som inte var så peppade på ett helt avsnitt med The Wall efter förra avsnittet så jag vet inte riktigt hur de tänkt där heller. De flesta är väl mest intresserade av hur det ska gå med Tyrion kan jag tänka.

Anyhow, musiken var awesome! 

 

Spoilers för er som inte läst boken: 

 

Visst var det konstigt att de inte avslutade avsnittet med att Stannis och Co kom dit, det hade varit ett mycket mer tillfredsställande slut på avsnittet och hade förändrat tempot en del. Skumt.
Jag vet inte vad jag tycker om att de ändrade Ygritte, det blev lite kliché med att hon dog i hans armar. Men visst, de var väl tvungna att avsluta med You know nothing, Jon Snow så jaa... Men jag tror jag gillar det bättre hur det är i boken. Att han bara hittar henne sen och är glad att det inte var en av hans egna pilar.

 

Slut på spoilers!

 
 

Tankar om Sleepy Hollow

Publicerad 2014-06-12 21:57:07 i Allmänt, Paranormal, Recensioner, Tv-serier,

Efter ett tips från en vän började jag titta på Sleepy Hollow för ett tag sedan och nu i förra veckan såg jag sista avsnittet i första säsongen. 
 
Sleepy Hollow är en sådan där serie som man kan titta på lite avslappnat, kanske göra något annat under tiden och som inte kräver för mycket engagemang av en. Varje avsnitt är mer eller mindre fristående och precis sådär lagom avancerat för att man fortfarande ska tycka det är spännande. 
Serien är baserad, precis som Tim Burtons variant, på legenden om den huvudlöse ryttaren men till skillnad från i tidigare versioner är nu handlingen försatt till nutid och den huvudlöse ryttaren har fått sällskap av en hel flock andra ockulta karaktärer och händelser. Det är dock huvudpersonen Ichabod Crane som gör det hela helt skruvat. Som jag skrev är handlingen placerad i nutid men i första avsnittet får vi se Ichabod slåss mot britterna under amerikanska revolutionen och när han hugger huvudet av en viss hessier blir han själv sårad så han svimmar av. I nästa ögonblick vaknar han i en grotta flera hundra år senare och tillsammans med en något skeptisk afroamerikansk polis vid namn Abbie Mills tar han upp kampen mot den huvudlöse ryttaren. 
 
Sleepy Hollow kan vid första anblicken verka lite fånigt och kliché och visst det är ju inte utan att man kan gissa sig till en hel del saker men jag tycker man ska se förbi det uppenbart dåliga litegrann. För när man sett några avsnitt börjar man se de bra aspekterna av serien. Till exempel är Tom Mison som spelar Ichabod Crane helt fenomenal som gammalmodig gentleman med starka åsikter. Dialogen mellan honom och Nicole Beharie som spelar Abbie är stundtals riktigt, riktigt bra. Man sitter och fnissar den underfundiga jargongen mellan de två; Abbies tuffa attityd och Ichabods omedvetna samhällskritik på snustorr brittiska. 
Förutom välskrivna manuset är Sleepy Hollow också en av få tv-serier där det finns ett gäng kvinnliga karaktärer som till och med interagerar med varandra. Inte så ofta det är så i andra serien. Dessutom är det flera mörkhyade karaktärer plus en asiat vilket också gör att serien känns fräsch och modern. Mer sånt tack!
 
En negativ sak med serien är dock sista avsnittet på säsongen. 
Jag blir så trött på fenomenet "vi har fristående avsnitt men i sista avsnittet slutar vi med en cliffhanger". Varför? Om ni nu gått in för att ha en fristående serie kan ni väl hålla er till det och inte frångå hela konceptet bara för att ni tror att folk inte tittar vidare i nästa säsong om ni inte avslutar med en cliffhanger. Har ni verkligen så dålig tro på er egen serie? Trist måste jag säga. 
 
Men vill ni se en lagom avancerad serie med riktigt bra dialog och fylld med ockulta ting borde ni se Sleepy Hollow tycker jag!
 

Jag är klaaaaaar!

Publicerad 2014-06-06 22:24:28 i Allmänt,

Nu är jag definitivt klar med mitt examensarbete, skrev ut det igår. YAY! Så nu har jag min examen och snart börjar jag jobba. Förhoppningsvis innebär det att jag kan uppdatera lite oftare. Vi utgår från det i alla fall!
Tänkte skriva lite om senaste GoT-avsnittet; The Mountain vs the Viper (OMG, vilket avsnitt!), lite om tv-serien Sleepy Hollow och även Black Sails. En recension på Touch of power kommer också snart!
 
 

Om

Min profilbild

En lite egen tjej som älskar drakar, svärd, te och fantasivärldar driver denna bloggen. I en inte alltför avlägsen framtid, hoppas jag, arbetar jag som geolog, har ett eget bibliotek hemma och skriver bästsäljande böcker på fritiden när jag inte är ute i skogen med hästen. Hoppas ni gillar min blogg om allt inom fantasygenren!

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela