Tips - Godchild

Publicerad 2014-04-25 09:15:00 i Allmänt, Manga/Anime, Tips,

Jag tänkte att jag skulle tipsa om något ovanligt för min blogg. Nämligen en mangaserie!
Jag läser en del manga, främst när jag var lite yngre men även nuförtiden och även om det finns mycket skitmanga så är "genren" lite väl nördstämplad enligt mig. Jag har mina favoriter som både har en bra historia och som är snyggt tecknade, alltså som vilket seriealbum som helst.
Min absoluta favoritserie är tecknad och skriven av japanskan Kaori Yuki och heter Godchild. Den utspelar sig under den viktorianska eran i London (bara där blev jag fast) och handlar om unge Greven Cain Hargreaves, hans betjänt Riff och hans tioåriga halvsyster Marie. Baler, anseende, stiliga män och undersköna damer är bakgrunden i historien men låt er inte luras av det oskyldiga yttre för Godchild är en riktigt morbid och mörk serie som emellanåt blir riktigt otäck. Cain har med sin familjs dunkla och blodiga förflutna en förmåga att hamna mitt i underliga mordhistorier och andra obskyra händelser som man får följa i åtta volymer. Volymerna är i princip fristående men som en röd tråd genom dem löper historien om Cains förflutna och hans familj som hemsöker honom både i tankarna och i verkliga livet. 
Godchild är en mycket vacker men hjärtskärande sorglig historia som gränsar till steampunk (utan att för den delen vara det) och även om man inte behöver så rekommenderar jag att man läser alla delarna. Slutet är fenomenalt!
Dessutom är Yukis tecknarstil en fröjd för ögat i sig. Det är klassisk manga med stora ögon och lolitainspirerad stil med mycket rosetter, spetsar och vackra kläder. Så gillar man inte historien kan man gott läsa den bara för tecknarstilen!
Cain och Marie
 
Förutom de åtta delarna i Godchild finns ytterligare fem volymer kallade The Cain Saga som utspelar sig före delarna i Godchild. Dessa har jag inte läst men planerar att göra det så fort jag får tummarna ur och köper dem. Det åtta delarna i Godchild finns översatta till svenska men jag skulle verkligen rekommendera att läsa dem på engelska (eller japanska om man nu reder ut det) för den engelska volymen är både större och såå mycket vackrare.
 Cain och Riff
 

Läser ni manga?
 

Game of thrones - Breaker of chains

Publicerad 2014-04-22 10:35:00 i Allmänt, Reflektioner, Tv-serier,

Japp, del tre är här alla redan och efter förra avsnittets omvälvande upplevelse var det dags att reda ut de lösa trådarna. Ett klassiskt mellanavsnitt helt enkelt. Vi fick följa nästan alla karaktärer (exklusive Bran och Brienne ungefär) och det är både bra och dåligt. Å ena sidan får man följa alla karaktärer man gillar men å andra sidan förs inte någon framåt något särskilt. Dock måste jag säga att tempot fortfarande är avsevärt mycket högre än i föregående säsonger (jag undrar fortfarande hur det ska gå när de snart är ifatt böckerna allaredan i säsong fyra ><). Jag klagar dock inte, det är kul när det händer saker!
Fortfarande tycker jag det är roligast när man får följa Arya. Hon och The Hound passar varann som hand i handsken till den grad att man sitter och småfnissar mest hela tiden när de är i bild. Och nämn en gång man småfnissar i GoT i vanliga fall...
Skönt också att det händer något med Sansa, hon har suttit fast i Kings Landing alledeles för länge enligt mig!
 
Så ja, förutom det är det inte mycket mer att säga om Breaker of chains. Nästa vecka tror jag det börjar hända saker igen.
För övrigt köper jag fortfarande inte den nya Daario Naharis. Pisstråkig jämfört med den gamla. Suck.
 
Avslutar med den här:
Fuck the king!

Nytt i bokhyllan

Publicerad 2014-04-21 18:08:10 i Allmänt, Böcker,

I måndags hade jag lite tid över medan mina prover stod och grillades i ugnen i sisådär 925 grader så jag tog en sväng inom Sf-bokhandeln. Tyvärr hade de ingen av de böcker jag just nu har på min investerar-lista och hade de någon så fanns den bara i pocket. Bu! Jag vill helst undvika pockets när det gäller böcker som ska stå i bokhyllan. Så fult liksom!
 
Men däremot fick hittade jag en bok som jag inte bryr mig så mycket om den när i pocket eller inte men som jag varit sugen på att läsa jättelänge. Nämligen Dan Simmons The Abominable. 
Inte en bok som definierar mig direkt. Det är en thriller/skräck à la Stephen King om bergsklättrare på Mount Everest som försöker ta reda på en annan expeditions öde. Jag gillar bergsvandring och jag gillar böcker med övernaturliga inslag så det kan inte bli bättre, eller?
 
Någon som har läst den?
 

Priest - recension

Publicerad 2014-04-18 17:56:15 i Allmänt, Filmer, Recensioner, Steampunk,

För någon vecka sedan såg jag och pojkvännen Priest. Jag har ju en liten förkärlek för sådanahär alternativhistoriska, lågbudgetfilmer à la Underworld, Hansel and Gretel osv. så givetvis var jag ju tvungen att förr eller senare även se Priest. Dessutom har ju Paul Bettany, som jag gillar starkt efter att ha sett honom i Legion och DaVincikoden, huvudrollen så då kunde det ju inte vara så dåligt, eller?
 
Jag började se filmen med tron att det skulle handla om några svärdsviftande präster med kors i pannan som dödadar vampyrer à la Selene i Underworld, mycket mer än så hade jag inte förväntat mig.
Det visade sig dock efter en något knepig start och klen premiss, förlåt men jag förstår fortfarande inte riktigt handlingen. Vem är skurken? Varför kände de varandra? Och varför introducera Bill från True Blood i tjugo minuter för att sedan bara döda honom och sno hans dotter? Nej, en rätt svag handling och en svag premiss. 
Döm dock om min förvåning när jag efter en stunds tittande inser att istället för att befinna mig i någon slags medeltida version av Buffy är filmen satt i något som närmast kan beskrivas som en Cyberpunkig version av Resident Evil-spelen. Hm, inte helt väntat.
Det är vilda västern à la boots, stetsonhattar och ånglok kryddat med kastknivar, avancerade cyberpunkiga vapen och motorcyklar liknande Clouds i Final Fantasy. Monstren är groteska och liknar mer genmodifierade zombies (japp, precis som RE) än vampyrer, vilket var jäkligt skönt. Är lite trött på alla sexiga vampyrer överallt...
Allt jag skrivit ovan välkomnar jag med glädje eftersom jag tycker det borde göras fler filmer med cyberpunk, steampunktema, herregud, det borde vara som gjort för filmduken! Priest bröt lite ny mark genom att våga bryta mot normen i det här fallet och det bockar och bugar jag för. Tyvärr var filmens handling och utgångsläge riktigt värdelösa, och detta gör att den inte når upp till sin fulla potential. Det kändes som om i stort sett hela filmen gick ut på att ta sig från det ena stället till det andra och när de väl var stilla på en plats förstod jag inte riktigt vad de gjorde där. Att bygga en hel film på en lös bakgrund med premissen att de ska rädda en väns dotter och dessutom introducera en skurk som knappt fick vara med kändes bara så framklämt på något vis. Så nej, tummen ner på handlingen.
Det roliga med Priest är också att det är en hel hög med mer eller mindre välkända skådespelare i den. Konstigt nog. Vi har förutom Paul Bettany, Cam Gigandet (Twilight, Burlesque), Maggie Q (Die Hard, Mission Impossible), Stephen Moyer (True Blood), Karl Urban (Sagan om ringen) och Lily Collins (Mortal Instruments). Intressant och kul att se alla dessa i en och samma film måste jag säga.
 
Slutsats: filmen värd att se bara för att de vågade ta ut svängarna gällande design och alternativhistoria men förvänta er inte någon genomtänkt handling för det finns det inte.
 
 

Game of thrones - The Lion and the Rose

Publicerad 2014-04-16 16:30:25 i Allmänt, Recensioner, Reflektioner, Tv-serier,

Jag börjar med en spoilervarning för senaste avsnittet! Läs inte om ni inte sett det.
 
Jag har länge funderat över när avsnittet med Joffrey och Margaerys bröllop skulle dyka upp, skulle det bli säsongsavslutningen på fjärde säsongen, skulle det delas upp i flera avsnitt och dras ut på så mycket som möjligt eller skulle, det som det faktiskt blev, avhandlas rättså fort i säsong fyra. Det lutade för min del åt att de skulle dela upp det i flera avsnitt, vi vet ju alla att tv-serien börjar komma ifatt böckerna (aaah, panik, hur ska jag göra om det händer?!) men när jag fick höra namnet på andra avsnittet insåg jag tämligen fort att det var dags för bröllopet redan i andra avsnittet. Det tog heller inte lång tid innan jag förstod att nog skulle allas våre hatade Joffrey stryka med innan avsnittet var slut. Aldrig förr har så många giftiga repliker utdelats av både Joffrey och även Cersei i ett och samma avsnitt liksom. Jag kan inte anta annat än att det var för att bygga upp ilskan mot Joffrey i hans sista scener vilket jag tyckte var bra. Vi får ju inte glömma varför vi älskar att hata honom så mycket! Hade jag inte vetat att han skulle dö hade jag varit så jäkla arg och frustrerad å Tyrion, Sansa och Margaerys vägnar. Stackars Margaery som hela tiden försökte rädda situationen! De lyckades verkligen med att få till den här besvärade stämningen som hela bröllopet genomsyras av vilket till största delen beror på Jack Gleesons makalösa skådespeleri. Så tråkigt att vi inte får se fler scener med honom även om jag är glad att bli av med Joffrey.
Det var också trevligt att mitt i den här soppan av besvärliga relationer få se lite ömhet från Sansas sida gentemot Tyrion. Jag tror det behövdes för att publiken inte skulle tycka att alla var taskiga, skönt med en liten påminnelse om att det fortfarande finns schyssta personer i Kings Landing.
Så ja, jag tyckte att bröloppet var bra gjort, även om jag inte fattar vad de gjort med Margaerys hår! Det såg ju ut som om hon hade en stor korg på huvudet! Dock trodde jag faktiskt att det skulle vara lite större, från boken minns jag det som att det var hur många gäster som helst och häri kändes det som en liten tebjudning i jämförelse med hur jag sett det i mitt huvud. Jag tyckte nästan att det kändes som om det var fler gäster på Sansas och Tyrions bröllop. Skumt. Någon annan som kände samma sak? Dessutom trodde jag att de skulle vara inomhus...
 
Jag blev också förvånad över att Cersei pratade med Brienne om Jaime och att det i den scenen nästan skreks ut att Brienne har känslor för honom. Jag led även med Brienne för Cersei (återigen bra spelat av Headey) betedde sig, som alltid, som en riktigt bitch. Dock trodde jag att de skulle dra lite på Jaime och Briennes förhållande eftersom det nästan växer fram parallellt i senare böcker och ingen av dem själva fattar att de har känslor för varandra. Det kändes väldigt blunt på något vis. Trist.
 
Dessutom fick vi ju följa Theon och Bran som nästan är ifatt i sina karaktärers POV's. Jag lovar att precis dessa scenerna med Theon läste jag i A dance with dragons för någon vecka sedan. Jisses, hur ska de reda ut detta?
 
Hur som helst så är jag glad att vi är av med ännu en karaktär, det kan behövas!
Vad tyckte ni om avsnittet?
 

Game of thrones - Two swords

Publicerad 2014-04-08 21:46:02 i Allmänt, High fantasy, Reflektioner, Tv-serier,

 Jaha, då var måndagarna spikade ett tag framöver i med att Game of thrones hade premiär i söndags. Givetvis var jag superpeppad så jag kunde inte hålla mig längre än till måndag morgon innan jag var tvungen att se det.
 
Överlag tyckte jag det var ett bra inledande avsnitt även om jag blev lite förvånad över prologen med Tywin Lannister innan titellåten drog igång. Dock en bra övergång från förra säsongen, så att ingen glömt bort vem som är Westeros numera enda ledare.
 
Jag gillade att det verkade som om de dragit upp tempot gentemot de tidigare säsongerna. Om det fortsätter så får tiden utvisa men i det här avsnittet var tempot skyhögt jämfört med många tidigare avsnitt. Vi hann med att introducera Oberyn Martell, dessutom fick han ganska många minutrar, få följa i stort sett alla karaktärerna (utom Bran då, vilket var trist men, what to do, vi är ju rätt långt fram i hans historia allaredan) och även öppna upp för en hel del nya vinklingar hos karaktärerna. Till exempel fick vi ju se att Daenerys har lite uppfostringsproblem med sina drakar samt att Jaime har lite problem med sitt nyvunna samvete och till sist fick vi följa Arya och Sandor som numera har tagit över rollen efter Jaime och Brienne som seriens radarpar. Just Arya kommer att bli väldigt intressant att följa i den här säsongen eftersom hon nu är på väg in i min favoritdel med henne. Hon och Sandor är så otroligt lika på många sätt och de kompletterar varann så bra (men på ett underligt sätt), det är ju till och med så att man kan skratta lite när de levererar giftiga repliker till varandra. 
Det märks verkligen att det är en ny era som tar sin början i serien, vilket är skönt för jag var ärligt talat rätt trött på Robb och Co. Det ska bli intressant att följa hur Jon hanterar sin återvändo till Castle Black utan Mormont, hur Jaime hanterar återkomsten till Kings Landing och sin syster med bara en arm, hur Sansa och Tyrion kommer att intragera med varandra och med alla andra runtomkring dem och vad Daenerys ska göra när hennes drakar växer sig allt större. 
Det är dags för ett nytt kapitel och det ser vi fram emot!
Sluta tjura, kvinna! säger Jaime
 

Järnkonungen av Julie Kagawa - recension

Publicerad 2014-04-04 09:23:00 i Allmänt, Böcker, Paranormal, Recensioner,

Läser böcker på löpande band nu för att vara jag (och för att hålla på med mitt exjobb) och därför har jag alla redan läst ut första delen i Iron Fey som jag köpte på bokrean.

Jag har också fått reda på att jag fått jobb uppe i norr över sommaren så nu försöker jag läsa så många olästa böcker i min bokhylla som möjligt innan jag drar norröver igen.

Första delen i Iron Fey heter på svenska Järnkonungen och är skriven av Julie Kagawa som jag hört mycket gott om på alla bokbloggar jag läser. Det var spännande att se om jag skulle hålla med eller inte.

Järnkonungen är skriven i jagform och vår protagonist är Meghan Chase, tonåring och bosatt i Louisiana. Hon känner sig lite osynlig och har bara en vän i form av grannkillen Robbie. Livet känns lite trist men det ändrar sig snabbt när hennes fyraårige lillebror blir bortrövad och ersatt av en bortbyting. När sedan Robbie visar sig vara någon helt annan än hon trott och tar med henne till det magiska landet Aldrig där troll, alver, jättar och andra mytiska varelser är vardagsmat för att leta efter hennes bror inser Meghan att hon verkligen inte är den hon trott sig vara. I landet Aldrig tävlar Vinterhovet och Sommarhovet om makten och det tar inte lång tid innan Meghan är indragen i deras kamp trots att hon egentligen bara letar efter sin bror. Mitt i alltihopa stöter hon också på Järnhovet som agerar i skuggorna. Där är det mekaniken som råder och alla varelser känns som någon konstig magisk steampunk-blandning.
Ja, rätt intressant premiss alltså.
Av karaktärerna har vi ju givetvis Robbie (som i landet Aldrig kallas Puck), vi har även Grimalkin en gigantisk katt som i mitt huvud bara ser ut som katten i Alice i underlandet samt den motsträviga Ash från Vinterhovet. Meghans dödsfiende, färdkamrat och senare kärleksintresse (givetvis...)

 Jag har väldigt blandade känslor efter att ha läst Järnkonungen. Jag gillar landet Aldrig. Det känns levande, färgsprakande och väldigt välbeskrivet. Hierarkierna känns trovärdiga och jag hade gärna läst mer om drottning Mab och kung Oberon (japp, det är Shakespeare och folktro för hela slanten). Handlingen hade säkert lyfts om Meghan fått spendera mer tid med de olika hoven och man fått lära känna makthavarna lite bättre. Förhoppningsvis kommer det i följande böcker!

Det som gör att jag inte gillar Järnkonungen bättre är de tre huvudkaraktärerna, och då främst Meghan. Hon är så jäkla inkonsekvent så jag blir galen! I ena sekunden är hon tuff, modig, intelligent och snabbtänkt för att sedan bli ett gråtande våp så fort Ash är i närheten. Och tyvärr känns det inte som om det beror på ett val från författaren utan snarare att för att hon behöver bygga upp någon spänning mellan Ash och Meghan och det går inte om hon inte behöver räddas av honom hela tiden. Suck. Hade hon inte behövts räddats av honom hela tiden känns det inte som om de hade fått någon kontakt alls. I call Bad writing!
Ash i sig är det inget fel på men även här känns det lite platt. Man får liksom ingen direkt känsla för hur han är som person, helt plötsligt är han bara kär i Meghan utan någon anledning. Skumt.
Den enda som har en utpräglad personlighet i gänget är Puck och han försvinner ju ur leken rätt fort. Så triangeldramat får minus från mig. Onödigt, dåligt skrivet och helt ointressant. Den jag gillar bäst är helt klart Grimalkin. Han visar att Kagawa faktiskt kan skapa en intressant personlighet om hon vill och det är väl därför jag gillar honom. Jag önskar bara att hon hade gjort det med de andra också!

Så Järnkoungen får medelhögt betyg av mig. Inte dålig men inte bra heller. Däremot kommer jag att läsa nästa del ändå för jag har fortfarande hopp om att det kan bli bättre. 

 
 

Det går inte att förneka...

Publicerad 2014-04-01 18:45:00 i Allmänt, Reflektioner, Tv-serier,

Jag gjorde några test på nätet om vilken karaktär jag var mest lik i Star Wars, Game of Thrones och Once upon a time. Riktigt kul och jag kan ju inte direkt förneka att jag har vissa likheter med dem jag blev. Min pojkvän höll på att skratta ihjäl sig när jag gjorde testen haha!
 
Tydligen är jag i Star Wars mest lik Han Solo. Inte helt oväntat och vi gissade det redan på förhand. Min pojkvän blev Yoda, den drummeln. That epicness!
I Game of thrones blev jag Tyrion vilket jag är mycket nöjd med. Cripples, bastards and broken things var det ja!
Jag är också mest lik Once upon a times version av Han Solo, nämligen Captain Hook. Lite irriterande eftersom jag stört mig lite på honom innan och nu kan jag ju inte direkt tycka illa om honom bara för det. Typiskt! Men jag är nog rätt lik honom ändå nu när jag tittat mer noggrant på hur han beter sig.
Tre rätt lika personer alltså. Tror min personlighet landar någonstans på Chaotic neutral XD
 
Testen finns här: Zimbio quizzes
 

Om

Min profilbild

En lite egen tjej som älskar drakar, svärd, te och fantasivärldar driver denna bloggen. I en inte alltför avlägsen framtid, hoppas jag, arbetar jag som geolog, har ett eget bibliotek hemma och skriver bästsäljande böcker på fritiden när jag inte är ute i skogen med hästen. Hoppas ni gillar min blogg om allt inom fantasygenren!

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela