Första musiktipset - Indica

Publicerad 2013-05-22 23:45:00 i Allmänt, Musik, Tips,

Jag vet inte om det egentligen finns fantasymusik, det närmsta man kommer är väl egentligen powermetal och då tänker man ju mest på band som Dragonforce och italienska Rhapsody of fire men det är egentligen inte fantasymusik för mig. 
Jag gillar ju, som de som känner mig vet, mest symphonic metal och neoklassicism blandat med bra filmmusik så det är väl sånt jag kommer att tipsa om på bloggen när jag skriver om musik.
Men bandet jag tänkte börja med att tipsa om hamnar lite mitt emellan alla genrer. Det är inte metal, det är inte pop, det är inte neoklassicism. Jag vet inte riktigt vad man ska sätta in dem i så det får helt enkelt vara en egen genre. Bandet jag talar om är finska Indica
Indica består av fem finska tjejer där sångerskan Jonsu är den som skriver det mesta av låtmaterialet. Bandet bildades 2001 av Jonsu och hennes skolkamrat Heini som spelar bas och deras musik kan beskrivas som någon en något popig rock blandat med klassiska instrument, vackra och tänkvärda texter tillsammans med Jonsus mycket säregna röst. Tro mig, ni har aldrig hört någon med en röst liknande hennes! 
 
Jag har sett bandet live en gång på Lisebergshallen i Göteborg 2007 när de var förband åt mitt favoritband Nightwish och tyvärr var ljudet så dåligt den gången att man inte fick någon större upplevelse tyvärr. Det jag gillade och som gjorde att jag något år senare kollade upp bandet var just Jonsus röst och det faktum att hon spelade fiol på scen tillsammans med de fantastiska scenkläder de använder; tjusiga hattar, fantastiska klänningar och intressant rekvisita. Helt enkelt en riktigt tjusig helhetsupplevelse.
 
De har tyvärr bara släppt ett internationellt album än så länge. A way away heter det och är ett av mina absoluta favoritalbum. Det finns egentligen inga dåliga låtar på detta albumet men jag har nöjt mig med att länka tre av dem.
 
 
  
Love like you’ve never been hurt
And dance till dawn like you’ve just been born
A perfect toy made by perfect tools
Playing Ring Around the Rosie with a crowd of fools
Take a hold of my hand, I have sights to show you
Gingerbread house, Pleasure Island, Big Blue
Turn off the light, close your eyes wide shut
And welcome the precious dark
Stories had been spun, a sea of metaphors were done
And Lilja heard but wonder’s thunder
All the books she read kept her in bed and hurt her head 
Her tragic flaw was not a blunder
Strolling under harbor lights, Lilja reads a line
‘Poor Tatiana’
In another library, Rochester arrives 
Oh lord, he’s half-blind
Lancelot and Guinevere came nowhere near the pier
No love this year
Marian called Robin Hood to save her from the sea
But words are cheap
Percival got drunk and tossed his cup into the snow
Where’d the grail go? 
Catherine found her Heathcliff but the Brontes died alone
Air gets so cold 
Wind revives the balladeers sentenced to their words
Fog means return
For the bards and troubadours, sentences are worlds
We long but don’t learn
 
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

En lite egen tjej som älskar drakar, svärd, te och fantasivärldar driver denna bloggen. I en inte alltför avlägsen framtid, hoppas jag, arbetar jag som geolog, har ett eget bibliotek hemma och skriver bästsäljande böcker på fritiden när jag inte är ute i skogen med hästen. Hoppas ni gillar min blogg om allt inom fantasygenren!

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela