A song of ice and fire x3

Publicerad 2013-03-31 21:17:00 i Allmänt, Böcker, High fantasy, Tv-serier,

Det är en riktig soppa i mitt huvud just nu. Jag läste precis ut A clash of kings och A game of thrones och detta under ungefär två veckor. Jag hade tänkt läsa A storm of swords också för att ligga före tv-serien, som föresten har premiär idag (!) men biblioteket har påskstängt och istället har jag fått hålla mig till tåls. Jag och pojkvännen tittade klart på andra säsongen i måndags och jag gjorde ett riktigt klipp på cdon och köpte första säsongen på dvd i förra veckan. Så för tillfället är det A song of ice and fire för hela slanten.


Detta blir nån sorts konstig recension/reflektion över andra säsongen och de två första böckerna. Jag ska försöka att inte spoila något men man vet ju aldrig. Jag är väl ungefär sist på jorden med att se säsong två så det borde inte vara nån fara.
Första boken var väl mest en sorts recap på tv-serien för mig. Det är sällan jag har läst en bok vars tv-produktion följer så noggrant som denna. Nästan varje mening var direkt hämtad från boken, inget utelämnades, inget ändrades och inget las till.
Döm om min förvåning när jag började läsa A clash of kings och insåg att det var hur mycket som helst som var ändrat! Hela Aryas resa från Kings Landing till Harrenhal och även i Harrenhal var helt annorlunda, Sansa och Ser Dontos har de ju helt övergivit, såvida det inte dyker upp i nästa säsong, och det gjorde ju att man satt som ett frågetecken när Sandor Clegane dök upp under Blackwater Bay-slaget. Varför följde hon inte med honom?! Men när man läste boken förstod man ju att de hade chillat lite på hela den scenen samt att hon redan hade lovat att "bli räddad" av Ser Dontos. Jon Snow och Ygritte var väl relativt nära boken men ändå inte, hon är ju rättså mer badass i tv-serien, Bran har ju inte mött folket från Greywater än även om det verkar som de dyker upp i nästa säsong, vilket i boken var en ganska stor del osv. osv. Dessutom har vissa saker ändrats tidsmässigt och andra saker helt utelämnats.
Visst, jag förstår att när man ska bryta ned en tusensidor-bok till tio timmar behöver man ju givetvis revidera men tillåt mig då att ifrågasätta vissa saker;
Vem i helvete bryr sig om Renly?! Och vem i helvete vill se Theon Greyjoy ha sex med allt som rör sig om en mils radie?! Har vi inte redan fattat den poängen? Nej, fram till ungefär avsnitt sex var jag riktigt trött på alla nakna horor och ointressanta karaktärer. Egentligen, så långt jag vet i alla fall, så kunde de klippt bort Renly helt och hållet och hellre låtit Daenerys, Jon Snow och de andra man bryr sig om fått behålla sina scener intakta. Och om man ska visa nakna kvinnobröst i var och varannan scen kräver jag i egenskap av att vara just kvinna nakna manskroppar också. Och då räknas inte en bar överkropp, det kan jag se på stranden när fan jag vill. Någon rättvisa får det väl ändå vara!
Från avsnitt sex, eller ungefär där Renly blir mördad av Malisandre tog säsongen lite fart igen och började likna första säsongen mer. Mer fart, mer händelser och mer intressanta karaktärer. Så nu hoppas jag att tredje säsongen håller uppe tempot och inte introducerar nya karaktärer för karaktärernas skull utan ser till att både de, och hororna, faktiskt fyller någon nytta, som t.ex. att föra serien framåt.


Men böckerna då?
Första boken var som sagt mest en recap för mig och jag minns inte jättemycket mer än att jag förvånades över hur unga alla var. Jag tycker också att det är riktigt roligt att läsa en bok där man får se händelserna från olika personers POV. Och detta utan att göra en Bram Stoker och repetera samma händelse från alla möjliga personers synvinkel utan att låta olika personer vara med om olika händelser. Detta medför ju dock att det finns vissa personer som man föredrar att följa; Tyrion, Jon och Bran i mitt fall och andra personer man helst inte vill följa; Catelyn, Daenerys. Därför har man lätt att stressa igenom vissa kapitel för att man vill komma fram till nästa persons kapitel men jag ska inte klaga, helt plötsligt känns alla andra böcker med bara en person i huvudrollen väldigt tråkiga! Det svåraste var att hålla koll på hur lång tid det hade gått, den första boken skulle väl vara ungefär ett år, tror jag, men andra boken har jag ingen aning. Alls. Inte för att det spelar så stor roll men lite tydligare med det kunde han varit.

Andra boken läste jag nog lite för fort egentligen men vad gör man när man tycker något är bra? Jag missade lite av alla slagen och vilka ätter som faktiskt hör till vilka, tack gode gud för appendixet längst bak ibland, men jag känner att jag ändå följde med hyfsat okej i alla namn. Jag har ju lätt för namn.
Jag trodde innan jag började läsa serien att det skulle vara för mycket politik, för mycket snack och för mycket karaktärer men än så länge är jag motbevisad. Precis som i tv-serien är boken lite trög och seg i början men i slutet kommer det igång rejält och man vänder sida efter sida för att se vad som ska hända. Även stridscenerna, som man får följa från Tyrions POV, är snabba och precis så mycket beskrivna som de behöver för att inte tappa fart. Det mest intressanta och det som faktiskt är Martins starkaste sida är att man får följa så många olika sorters personer, från moderliga Catelyn, till Tyrions kvickhet, Sansas naivitet och Daenerys beslutsamhet. Detta är det som gör böckerna intressanta och som gör att jag blir imponerad av Martin som författare. Sen kan jag ju inte påstå annat än att det är spännande för man vet verkligen inte vad som ska hända, vilka kommer att överleva, vilka kommer att vinna och var kommer det slutgiltiga, om det nu blir ett sånt, slaget stå?

Vi får se om serien tappar fart nu under A storm of swords, jag har ju hört lite olika åsikter, men än så länge kan jag varmt rekommendera dem, trots storleken, trots alla tusen namn och trots engelskan, för ärligt talat tror jag inte att den passar sig på svenska. Det är inte svår engelska men nog har jag lärt mig några nya ord alltid och ens kunskaper i hästvokabulären har ju kommit till nytta haha! Tyvärr tror jag att lite av bokens karaktär försvinner vid en översättning för Martin har ett speciellt språk som jag tror kommer fram bäst i originalspråket.


Nu peppar vi säsong tre som jag planerar att se imorgon!
Over and out!

Nytt i bokhyllan!

Publicerad 2013-03-21 18:06:33 i Böcker,

Jobbar vidare med att få tag på alla böckerna i Sanningens svärd-serien. De är som sagt för dyra att köpa nya så jag letar efter dem begagnade på nätet. Denna var den enda jag saknade fram till nr 14 så nu är det bara de nya kvar. De kommer nog att ta lite tid att hitta dock men den som väntar på nåt gott...

Jag letat efter denna upplagan av Bilbo ett tag nu eftersom jag har de andra böckerna av Tolkien med samma omslag. Dock verkar det vara fler som är på jakt efter samma för alla är jättedyra. Kan bero på att förlaget inte trycker den upplagan längre... Men skam den som ger sig och till slut lyckades jag få tag på denna för ca 80:-. Mycket nöjd med mig själv!

Tv-måndag

Publicerad 2013-03-11 18:58:00 i Allmänt, Tv-serier,

Jag tittar inte mycket på tv, nej, faktiskt nästan aldrig eftersom jag inte har tv:n ute hos mig inkopplad. Playkanaler och dvd-boxar brukar fylla mitt behov ordentligt. Men den senaste tiden har jag faktiskt bänkat mig framför tv:n i hela två timmar på måndagarna. Det är nästan lite mysigt, som på den gamla goda tiden när man var liten och hade sett fram emot en serie hela veckan.

Anledningen till uppståndelsen började för några veckor sedan när jag satt fast på en tågstation och de hade posters med MTV's nya serie Teen Wolf på väggarna. Jag trodde att jag skulle fnittra ihjäl mig, både av namnet och av bilden (ni som sett den vet vad jag pratar om). Herregud, vilken Twilight-ripoff tänkte jag. Men nyfiken som jag är var jag ju bara tvungen att ta reda på vad det handlade om  och bestämde mig för att titta på första avsnittet. Likheten med Twilight försvann faktiskt, den är nästan mer lik gamla klassikern Buffy och vampyrerna. Och för att vara MTV håller sig serien faktiskt fortfarande flytande efter ca tre avsnitt. Givetvis är den gjord för en yngre publik och man sitter ju mest och fnissar åt fjantigheterna men med tanke på hur mycket skit som annars finns på tv kan jag lätt stå ut med detta.
Dessutom är det skönt med en serie som faktiskt har ett högt tempo, pluspoäng för det!
Bilden nedan var väl den jag hittade som var minst cheesy :)
 
 
Senare på kvällen har svt (heja, heja!) börjat sända andra säsongen av Game of thrones. Och japp, jag vet att jag är typ ett år efter med det här men med tanke på hur fullspäckad min höst har varit har jag helt enkelt känt att jag inte har haft tid att titta på den. Hoppade jämnfota av glädje när jag insåg att den fanns på svtplay! Och det bästa är att den kommer att avslutas ungefär när tredje säsongen släpps. Hihi!
Så kl 22.00 varje måndag är det nu Game of thrones som gäller!
 

Tusen sidor text

Publicerad 2013-03-08 20:49:42 i Allmänt, Böcker,

Inte riktigt tusen sidor men väl 800. 
I helgen läste jag ut min senaste bok och tänkte att jag skulle fortsätta med Sanningens svärd men eftersom jag är långt förbi läsmässigt jämfört med hur många böcker jag faktiskt äger i serien måste jag låna resterande delar på biblioteket och givetvis har inte biblioteket öppet på söndagarna. Suck.
Jobbig känsla när man sitter hemma själv, redan har varit i stallet och inte har något plugg att göra UTAN en bok att läsa.
Så jag gick på rekogniceringsrunda i bokhyllan och blev sugen på att ge mig på första delen i A song of ice and fire av George RR. Martin även känd som Game of thrones. 
Såhär en vecka senare har jag läst drygt en tredjedel av boken och jag måste säga att jag är positivt överraskad än så länge. Mycket mindre snack/politik och mer handling än jag trodde. Det är ju riktigt roligt att få lära känna karaktärerna bättre än man får i tv-serien. 
Min första chock var dock att alla är så mycket yngre än de är i tv-serien, jag menar Daenerys är ju bara tretton, Robb och Jon fjorton osv men ja, inte för att det påverkar direkt...
 

Nytt i bokhyllan!

Publicerad 2013-03-02 15:23:00 i Allmänt, Böcker,

Efter ett litet uppehåll har jag nu förhoppningsvis gjort den sista tentan för terminen (förutsatt att jag blir godkänd) och därför ska jag försöka uppdatera lite oftare.
 
Under tiden har jag införskaffat mig lite nytt till bokhyllan, allt begagnat på nätet:

Elfte delen i Sanningens svärd, De tre klangerna
Nu har jag alla fram till nr 14 förutom Drömvandrarens hämnd som tydligen är väldigt svår att få tag på. Men den som väntar på något gott...Imperiets Dotter Del 1 & 2
Jag läste första delen för säkert åtta år sedan och tänkte att det kunde vara kul att faktiskt läsa klart den någon gång. En serie med bara sex böcker som utspelar sig i ett exotiskt land med en stark kvinna som huvudkaraktär kan ju inte direkt gå fel. Eller?
 
 
Hela Sagan om Mallorea
Har en del vänner som är väldigt förtjusta i Eddings och när jag fick tag på alla böckerna i Sagan om Mallorea under 100-lappen kunde jag inte låta bli!

 
Men dessa böcker får vänta ett tag för just nu läser jag en samlingsvolym av författaren till Vampire Diaries och efter den har jag lite beslutsångest om jag ska börja läsa Game of thrones eller faktiskt ta tag i mig själv och ta mig igenom hela Sanningens svärd en gång för alla, är ju ändå på del 19 av 25 nu så jag börjar ju se en ände på den. Förutom Sanningens svärd har jag ju kastat mig in i Perumovs brutala värld och borde kanske ta och fortsätta med den även om jag inte gillade den jättemycket. Varken Perumov eller Game of thrones är ju färdigskrivna än och jag gillar inte riktigt att börja på en serie innan den är helt färdigskriven. Orkar liksom inte vänta på att böcker ska komma ut, det räckte med Harry Potter...
 
 
 

Om

Min profilbild

En lite egen tjej som älskar drakar, svärd, te och fantasivärldar driver denna bloggen. I en inte alltför avlägsen framtid, hoppas jag, arbetar jag som geolog, har ett eget bibliotek hemma och skriver bästsäljande böcker på fritiden när jag inte är ute i skogen med hästen. Hoppas ni gillar min blogg om allt inom fantasygenren!

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela