Många bollar i luften!

Publicerad 2012-11-24 13:02:00 i Allmänt,

Anledningen till att jag inte har uppdaterat så mycket den senaste veckan är att jag har varit i England med kursen jag läser just nu och därför haft fullt upp med annat. Men nu är jag hemma och kommer att uppdatera som vanligt.

Självklart kunde jag inte låta bli att köpa en ny bok när jag var iväg. Jag har ju avbrutit fantasyn lite för att läsa den senaste nobelpristagaren i litteratur, Mo Yan men det är ganska tung läsning så på flyget hem ville jag ha något annat. Eftersom flygplatsen hade en jättestor bokhandel med en hel hylla (bra mycket mer än det brukar vara hemma) med fantasy slog jag till med en spelbaserad bok faktiskt: Assassins Creed – Forsaken av Oliver Browden närmare bestämt. Jag har ju spelat lite på det första spelet men eftersom jag inte har någon Xbox osv. fick jag köpa det till PC. Jag insåg snabbt att detta var ett spel som inte var gjort för PC för kontrollerna var överjävliga. Fick nästan reumatism på kuppen. Gav upp det rätt fort.
Så nu tänkte jag att äsch, jag kan väl ge en av böckerna en chans eftersom jag gillar konceptet med hemliga ordnar mot en historisk bakgrund. Visst, böcker baserade på spel är ju i regel ingen höjdare men man ska ju inte döma dem för det så jag tänker ge denna en chans. 78kr kan det vara värt haha!

Det innebär att jag just nu förutom att jag alltid håller på med Sanningens svärd (Sword of truth) även läser Nick Perumov, Mo Yan och nu även Assassins Creed. Recensioner kommer att komma så fort jag blivit klar med någon av dem! 

Snow White and the Huntsman

Publicerad 2012-11-23 12:52:00 i Allmänt, Filmer, High fantasy, Recensioner,

Det verkar inte vara nog med sagor som görs om till film nuförtiden. Rödluvan, once upon a time, merlin och även Snövit.
Många av er har redan sett Snow White and the Huntsman förstås men jag missade den när den gick på bio så det var inte förrän igår jag såg den för första gången.
Jag har ju alltid varit ett fan av Charlize Theron och även om förväntningarna inte var skyhöga;  Kirsten Stewart är ju inte direkt någon oscarskandidat och Chris Hemsworth har inte fått visa så mycket av vad han kan i de filmer jag har sett med honom. Men han tål ju att tittas på, det erkänner jag.  Hur som helst hade jag en viss aning om att Theron skulle vara utmärkt för rollen och var lite nyfiken på filmen just därför.  Det var alltså med blandade känslor jag satte mig ned för att titta på den.
Så vad blir domen?
Jo, jag får faktiskt säga att den var över förväntan. Charlize Theron gjorde en utmärkt roll, behövde jag ens säga det, precis lagom mycket ond, lagom vacker och hon ingav lagom mycket medkänsla. Dessutom hade de gjort hennes klänningar och accessoarer makalöst bra.

 

Kirsten Stewart fick inte ta så mycket plats vilket i sig var bra för jag personligen kände att hon gjorde ungefär samma roll som i Twilight och det utförde hon även ungefär likadant. Därmed inte sagt att hon var dålig men det var skönt att de inte byggde historien enbart på henne utan hade ett antal lika intressanta biroller. Dock tyckte jag det var roligt att hon fick göra ett ordentligt peptalk innan striden vilket hon skötte helt okej enligt mig.

Chris Hemsworth gjorde sig bra som berättarröst, inga tvivel där enligt mig och gjorde även han en hygglig roll med en hel del karaktär. Jag vet inte hur länge han har varit med i branschen men med lite träning kan han nog bli riktigt bra. Bra person som passade för rollen kändes det som ändå.

 

Bredvid dessa tre huvudkaraktärer fanns en hel del andra biroller t.ex. drottningens bror som blev något överdriven men även han gav lite extra krydda åt historien och självklart alla dvärgarna (som i många fall inte alls var dvärgar, jag kände bl.a. igen komissarien från Sherlock Holmes haha) och dessutom Snövits ungdomskärlek William som jag satt och grunnade på länge var jag sett förut. Det visade sig att det var (namn) som spelade prästen som bli kär i sjöjungfrun från Pirates of the Caribbean 4. Kul att se honom någon annanstans också eftersom jag gillade honom i Pirates.


Handlingsmässigt kändes filmen i vissa fall väldigt genomtänkt och i vissa fall väldigt klen. Ibland förklarades inte riktigt så mycket som man skulle vilja men jag ska se om den någon gång och kanske förstår jag mer då. Det var intressant att få följa drottningens historia vilket gav mycket djup åt hennes karaktär, även om man här gott kunde förklarat lite mer, och även ”jägarens” historia kändes trovärdig och genomtänkt.  Däremot hur Snövit helt plötsligt kunde lära sig slåss och rida på en dag är för mig en gåta eftersom hon uppenbarligen inte kunde det i skogen och dessutom undrar jag vad den vita hästen gjorde på stranden, verkar ju vara en passande miljö för en häst, not, och lite annat smått och gott som var lite manhaftigt.
Specialeffekterna var okej, inte för många, inte för nära och det enda jag egentligen störde mig på var att de uppenbarligen hade raderat bort tyglarna på den vita hästen hon red i början och dessutom såg kronhjorten riktigt tradig ut. Förutom det tyckte jag allt höll.

 + Charlize Theron!
+ Spännande, man hade aldrig riktigt koll på vad som skulle hända
+ Fina kulisser och rekvisita
+ Tillsammans blev alla karaktärerna en bra mix

- En del plotholes
- Kirsten Stewart, tyvärr men kunde ni inte hittat någon annan?
- Lite snörpligt slut

Recension - Diamantsvärdet & Träsvärdet Del I

Publicerad 2012-11-18 15:00:00 i Allmänt, Böcker, High fantasy, Recensioner,

Nu var det äntligen dags! Efter mycket om och men hade jag lånat första delen av Nick Perumovs kritikerrosade serie Svärdens väktare. Fylld av förväntan öppnade jag boken och började läsa, och läsa, och läsa. När jag hade kommit ungefär halva boken insåg jag att trots att flera hundra sidor hade avverkats hade det inte hänt någonting alls. Nej, ingenting. Istället hade jag blivit introducerad till ett gäng karaktärer som inte hade något whatsoever med varandra att göra. Förutom alla dessa karaktärer som spann mellan en hämndlysten kejsare till en förslavad dankerflicka (Perumovs svar på druid, antar jag) och en legoknekt med suspekta magiska krafter, plus en mängd andra, fick jag en ofullständig historielektion om världen i boken. Kanske berodde det på att jag läste för snabbt, jag skulle kanske saktat ner och låtit all fakta sjunka in, men inte förstod jag mycket om ur allt hängde ihop. Jo, jag fattade att Regnbågen, den fruktade magikerordern var the bad guys, men inte mycket mer än så. Dock måste jag säga att jag gillar den lite rollspelsaktiga värld Perumov byggt upp med många olika folkslag, gillen, förmågor och ordrar. Det är något som saknas i många fantasyberättelser men häri får man verkligen vältra sig i det.
Någonstans vid två tredjedelar av boken sätter händelserna lite fart och man börjar kanske ana att alla karaktärer kommer att flätas ihop till slut, även om man förstod det relativt snabbt, och inte förrän då börjar det bli lite mer intressant att läsa.

Min slutsats blir att boken troligtvis behöver förklaras, introduceras och allt där emellen eftersom handlingen är så komplicerad. I de följande böckerna kommer det säkert bli lite mera handling och mindre historia så det i sig är inget problem. Problemet är att man lätt tröttnar när man har läst flera hundra sidor utan att det faktiskt händer så mycket. Man får inte spendera tillräckligt med tid hos varje karaktär för att faktiskt bry sig och det är ett problem när man börjar läsa en bokserie. Är den inte bra från början orkar man nästan inte läsa flera böcker till i serien.
Positivt är att Perumov faktiskt har tagit sin tid till att förklara och introducera, det kommer säkert att löna sig längre fram. Men fortfarande känns hela första boken som en enda lång introduktion, tyvärr.

Det kan också tilläggas att jag läste boken på svenska och den svenska upplagan är uppdelad på två.

Nytt i bokhyllan!

Publicerad 2012-11-04 19:56:52 i Allmänt, Böcker,

Beställde ny kurslitteratur för någon vecka sedan och passade då på att klicka hem en fristående prolog till His Dark Materials av Philip Pullman. "Once upon a time in the north" heter den och ska handla om aeronauten Lee Scoresby som har en viktig roll i trilogin. En riktigt fin upplaga i tyg fick jag hem som syns på bilden nedan. Denna ska jag ta tag i så snart jag har läst ut Diamantsvärdet och Träsvärdet. 
 

Om

Min profilbild

En lite egen tjej som älskar drakar, svärd, te och fantasivärldar driver denna bloggen. I en inte alltför avlägsen framtid, hoppas jag, arbetar jag som geolog, har ett eget bibliotek hemma och skriver bästsäljande böcker på fritiden när jag inte är ute i skogen med hästen. Hoppas ni gillar min blogg om allt inom fantasygenren!

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela