Vid min säng

Publicerad 2014-01-31 16:28:44 i Allmänt, Böcker, Reflektioner,

Eftersom jag har en hel hög med böcker som står och väntar på mig i bokhyllan har jag bestämt mig för att börja året med en omläsning (logiska jag). Nämligen Sagan om ringen.
Japp, det är ungefär tio år sedan jag läste dem sist och nu tyckte jag att det minsann är dags att ta mig igenom dem igen. Jag har än så länge kommit fram till Tom Bombadill och det är verkligen som att återse en kär gammal vän att läsa de välbekanta raderna! Och alla härliga sånger! Vad jag saknat dem!

Hade också besöksrekord häromdagen, skitkul! Hoppas alla som tittade förbi återkommer!

 Är det någon som kan tänka sig att sälja De förlorade sagornas bok 2
och/eller Sillmarillion i den här versionen, kommentera!

Ödesgudinnans val av Caroline Hurtig - recension

Publicerad 2014-01-25 08:53:00 i Allmänt, Böcker, High fantasy, Recensioner,

Då har jag äntligen haft tid att läsa klart den här boken som Caroline var så snäll och skickade till mig redan innan jul. Tack Caroline!

Ödesgudinnans val är första boken i den planerade serien Själarnas öden och är den andra boken jag läst av en egenutgivare. Verkligen spännande att få läsa böcker som man annars inte hade fått läsa alls eftersom förlagen är så restriktiva. Mer egenutgivare, tack!

Ödesgudinnans val är en bok vars handling är placerad i dimension jämte vår. I denna andra dimension finns hela den nordiska folktron samlad i stort sett. Vi har vättar, tomtar, demoner, alver, andar och Hurtigs egna skapelse svartänglarna och hybriderna. Och så har vi ödesgudinnorna. Givetvis!
De är fem till antalet och styr tillsammans över alla själars öden både i vår dimension och deras egen. De guidar, styr och vakar över alla själar som finns och ser till att de följer den väg som lagts ut eller guidar dem in på en bättre. Vi får särskilt följa en av dessa gudinnor, gudinnan Aria och det är hennes liv och de val hon gör som bokens handling grundar sig på. Förutom henne har en svartängel vid namn Kol också en stor roll och hans krångliga öde styr i mycket mån också bokens handling. Förutom dessa två får vi följa de övriga gudinnorna, alla med olika krafter och personligheter, en hel del olika svartänglar knutna till Kol, några människor i vår dimension och även ett gäng demoner. 

Ödesgudinnans val är i mångt om mycket en berättelse som handlar om förändring, vad händer när saker varit på ett visst vis sedan tidernas begynnelse och helt plötsligt ändras. Hur reagerar folk som helt plötsligt blir utkastade i något nytt, vilka val gör de och vad har det för konsekvens för alla andras öden och även för själva tiden?
Hurtig har skapat en värld som på vissa håll känns väldigt välbekant om man är någorlunda bekant med nordisk folktro och traditionell fantasy i största allmänhet men hon har även lyckats skapa något helt unikt vilket gör att hennes bok känns både väldigt fräsch och samtidigt väldigt hemmastadd. 
Boken är inte särskilt lång vilket gör att händelser, strider, val och år kan förflyta på bara några sidor och är man inte försiktig kan man lätt missa en viktig händelse just på grund av detta. Men detta gör också att boken aldrig tappar fart. Om den riskerar att göra det hoppar Hurtig gärna fram ett par år till nästa avgörande händelse. Ingen långtråkig bok alltså!

Även om handlingen i boken inte är jätteinvecklad tror jag att historien i följande böcker kan bli både överraskande och härligt invecklad med alla öden som ska knytas ihop och själar som är sammanbundna. I denna boken känns det som om Hurtig bara har skrapat på ytan av det hon tänkt sig längre fram och handlingen känns än så länge som en upptakt till något större, det ges ledtrådar lite överallt om vad som komma skall osv. Det bådar gott men jag är inte övertygad om storyn kommer att hålla än men om Hurtig håller tungan rätt i mun kan det blir riktigt bra.

Något som däremot drar ner betyget på boken är dess språk. Jag själv är väldigt petig med både grammatik och ren stavning och tyvärr tycker jag att jag hittar alldeles för mycket fel som hade kunnat rättats till vid en korrekturläsning. En del är säkert slarvfel men en del är rena grammatikfel och Hurtig är även väldigt förtjust i att lägga in ordet ”så” överallt, något som stör flödet i läsningen rätt rejält. Jag kan inte heller låta bli att reagera när det används flera utropstecken på raken och ibland är det konstiga radbyten osv. Det är dock inget som jag inte tror en ordentlig genomläsning hade kunnat åtgärda och är man inte lika petig som jag märker man det säkert inte så mycket!

Allt som är är Ödesgudinnans val en lättläst bok som blandar folktro med nytänkande idéer och som säkert kan utvecklas till något riktigt bra längre fram, förutsatt att den korrekturläses lite mera!

 

The Hobbit Desolation of Smaug - recension

Publicerad 2014-01-22 20:44:53 i Allmänt, Filmer, High fantasy, Recensioner,

 I söndags var det även dags för mig att se The Hobbit. Anledningen till att jag inte sett den förrän nu berodde främst på att jag inte hade lust att köpa 3D-glasögon bara för en bio i Luleå då jag i vanliga fall går på en så mycket bättre självständig bio som både är billigare och delar ut glasögon. Nu är jag alltså hemma i söder igen och de senaste veckornas kaos med tenta, hemtenta, flytt och meck med kandidatarbetet är över för tillfället vilket gjorde att jag och pojkvännen tog första bästa chans att gå och se filmen.
Så här kommer lite (hehe mycket, applåder till alla som läst allt!) tankar kring den och massiv spoilervarning utfärdas (kan även dyka upp nåt från boken).
 
Jag recenserade även första filmen som du kan läsa här!
 
Jo, The Hobbit alltså. Förväntningarna var både höga och väldigt låga. Jag är som bekant inget vidare förtjust i 3D och det här nya HFR verkade för mig bara vara ett försäljningsargument för att ta lite mer betalt. Dessutom tycker jag att 3D mest gör att man ser alla defekter och effekter (hehe, här rimmas det friskt) ännu mer. Dwalin med de båda yxorna på ryggen till exempel. Herregud, gummi eller? Och Radagast slädfärd, jisses. Dör varje gång jag ser det. Dessutom tyckte jag det var svårt att få någon relation till alla dvärgarna i förra filmen, jag menar de är ju för fan typ fjorton stycken!

Först och främst måste jag säga att andra filmen var långväga bättre än första. Det var bättre effekter, bättre karaktärsbyggande och bättre fart helt enkelt. Mer spännande handling också.
Så varför tycker jag så? Jo, i denna filmen fokuserades mycket på att man skulle få en relation till dvärgarna. Nu känner jag igen de flesta av dem och har till och med koll på namnen på de flesta. De gjorde ett bra jobb med att få in lite små sidohistorier till de flesta av dem. Vi fick ju bl.a. lära känna Gloin lite bättre. Kul! Det var också ett smart drag att dela upp hela gänget i slutet, något som inte händer i boken, vilket också gjorde det lättare att få grepp om allesammans. Trots att filmen heter The Hobbit var Bilbo faktiskt inte med så speciellt mycket. Jackson har valt att skifta fokus från honom till dvärgarna vilket var ett smart drag. Helt plötsligt bryr jag mig om alla, inte bara Thorin och Bilbo (och Balin men vi vet ju alla var han slutar eller hur ;) ). Förutom dvärgarna gillade jag även att de skrivit in Legolas (som inte heller är med i boken). Det är ju inte helt otroligt att han skulle kunnat dyka upp, han är ju ändå därifrån. Jag hade dock lite farhågor över att man hade skrivit in honom då jag kände att det kanske skulle bli väldigt platt men jag tyckte Bloom lyckades bra med att gestalta en yngre Legolas utan den insikten han har i Sagan om ringen-filmerna. Tummen upp! Och tummen upp för alla som fortfarande läser! Vi fick även möta Beorn (min favorit) spelad av Mikael Persbrandt (av alla människor) men det märktes ju inte. Synd att han inte fick vara med mer! 
Vidare, Evangeline Lilly! Ända sedan jag såg henne i Lost har jag tänkt ”hon skulle ju passa bra som alv!” och nu äntligen var det dags! Woho! Jag kan ärligt erkänna att jag inte alls var beredd på den helt oväntade kärlekshistorian mellan henne och Kili men även här blev jag positivt överraskad. Kärlekshistorier som sidospår är oftast väldigt ointressanta och platta men jag gillade det! Synd bara att Kili dör i boken, men det kanske han inte gör nu? Teorier? Han är ju på fel plats just nu. 
 
Effekterna då?
Bättre, de blev ju av med sina vapen rätt fort och resten såg bra mycket bättre ut. Helt plötsligt såg det ju tungt ut inte som om de bar på en ballongyxa! Och Smaug, jag bockar och bugar! Hade även här en del farhågor eftersom örnarna såg överjävliga ut i förra filmen men här hade de lagt krut på att det skulle se bra ut och man kände igen stilen från de gamla filmerna. Skönt!
Jag tycker fortfarande att 3D är helt överflödigt dock, snälla ni betala inte för den skiten!
 Angående själva handlingen så är snart allt ändrat från boken Bilbo vilket jag inte ser som ett problem. Det känns mer som om de bara gjort en prolog till Sagan om ringen (vilket jag sa redan förra året) och namngett den Bilbo än att de faktiskt gjort en film baserad på boken. Jag har hört att en del är taget från Silmarillion, det här med nekromantikern t.ex. men mycket är nog rent påhitt. Vilket är bra för ärligt talat orkar jag inte med när fjorton dvärgar ska ta sig över en flod en i taget eller vilken färg de har på luvorna som det är utförligt beskrivet i boken. Det gör också att vi som har koll på boken inte riktigt vet vad som ska hända. Mumma!
Vad är dåligt med The Hobbit då? 
Först vill jag bara skrika: vad hände med sångerna?! Jag som var så överlycklig över att de äntligen tagit till vara på den skatt i form av dikter, sånger och ramsor som finns i böckerna och nu skiter de i det igen. Vill gråta! Och dessutom var filmmusiken rätt lam den med. Lyssnade igenom det hemma sen och det är ju milväga ifrån den första filmens kvalitet. Howard Shore, fick du lönesänkning eller? Besviket fan här!

Förutom musiken tycker jag fortfarande att det ser för ”krispigt” ut i HD. Det blir liksom så skarpt att det inte ser verkligt ut och jag saknar de gamla filmernas ingåddhet (bra ord!). Låt det inte bli så skarpt att jag ser att sömmarna är maskinsydda, det förtar känslan. För The Hobbit har inte riktigt den där känslan av verklighet de gamla filmerna har och det är synd. Det gör att jag aldrig kommer att uppskatta dessa filmerna riktigt så mycket som de gamla, tyvärr. Dessutom tyckte jag att den kändes lite lång (och när jag säger det, då är det långt!), trodde nästan de skulle hinna fram till Bards stora roll men nej, det blev en cliffhanger istället.

 

Så nu väntar jag på nästan års film och gottar mig åt att jag snart kan få se en ny säsong av GoT i väntan på tredje The Hobbit. Tur att det finns några ljuspunkter längs vägen! 

 

Om läslust och förmågan att inte läsa dåliga böcker

Publicerad 2014-01-19 16:58:00 i Allmänt, Reflektioner,

Romeoandjuliet hade för nån vecka sedan ett inlägg om det här med läslust och hur man ska vårda den på ett bra vis. Läs inlägget här!
Jag beger mig något sent in i debatten med det här inlägget. 
 
Läslust är något som kommer och går enligt mig, mycket beroende på om man har bra böcker att läsa och hur mycket tid man har till att läsa. Men ibland går läslusten inte att förklara. Jag kan ha en hel hög med bra böcker men ändå inte ha lust att läsa och vet ni vad (nu kommer min viktigaste poäng i det här inlägget), jag tycker att det här är helt ok. För är det något som dödar läslusten så är det att tvinga sig att läsa. Oavsett om det är för att man måste läsa alla nobelpristagare, måste läsa igenom recensionsexen man fått eller har satt upp regler att man måste läsa ut alla böcker man påbörjat. Missförstå mig rätt, jag är grymt imponerad av alla dessa bokbloggare som läser klart alla dåliga böcker de satt sig för att läsa *bockar och bugar* men jag tror verkligen inte på det här med att tvinga sig till saker som man har som hobby. Det här kan ju givetvis vara svårt om man driver en bokblogg och känner en press att producera inlägg men jag tror att alla mår bra av att inte sätta upp för mycket måsten ändå. Har vi inte tillräckligt med måsten i vanliga livet utan att man måste sätta upp en massa bokmåsten också? Om du precis som jag alltid har läst och känner att du alltid kommer att läsa finns det ingen som helst anledning att sätta krav på sig själv att man måste läsa ditt och datt. Du kommer att läsa ändå.
 
Jag själv läser exakt de böcker jag har lust att läsa när jag har lust att läsa dem. Jag försöker låta bli att känna för mycket stress över att hinna klart böcker innan det gått för långt tid. Jag har heller ingen planerad läskö utan tar upp den bok jag känner just nu för och bryr mig inte särskilt mycket om att jag sagt att jag ska läsa någon bok. Jag låter också varje bok ta den tiden det behöver, försöker att inte tvinga mig att läsa bara för att jag ska. För läsning ska vara något man gör för att koppla av, ha en mysig stund i en annan värld eller för att reflektera över och då måste man låta texten få ta den tiden det tar. 
 
Vidare är jag också väldigt hård med att inte läsa böcker jag inte gillar. Jag har min 200-sidorsregel som jag alltid följer men gillar jag inte boken efter 200 sidor skiter jag i den. Det är helt enkelt inte värt det om jag inte gillar en bok. Oavsett hur mycket priser den fått eller hur mycket folk snackar om den. Har jag läst 200 sidor kan jag ändå alltid säga "Ja, jag läste 200 sidor och tyckte det var skit så den kan ni behålla för er själva." och ingn kan ju säga nåt då för har en bok inte blivit bra efter 200 sidor kvittar det om den så blir fenomenal de sista hundra. Det är ändå inte värt det.
 
Sådär, lite tankar om läslust!
Vad tycker ni om ämnet? Läser ni alltid ut böcker ni börjat på?
 
 

Bokbloggsjerka #6

Publicerad 2014-01-17 22:13:27 i Allmänt, Reflektioner, Tv-serier,

Dags för bokbloggsjerk igen. Woho! Det var längesen och ja, tentorna är gjorda så nu har jag äntligen tid.
 
Denna veckan handlar jerkan om:
 
Vilken är den absolut bästa tv-serie/film du har sett i din genre? 
 
Jag gillar ju självklart Game of thrones (vem gör inte det?) men just nu är jag helt fast i en annan tv-serie. 
Nämligen Doctor Who!
För er som missat denna fantastiska tv-serie summerar jag handlingen litegrann.
Doctor Who (som för övrigt funnits sedan 60-talet) handlar om karaktären The Doctor. Han är som en människa fast egentligen är han en Time Lord från planeten Gallifrey. Han har två hjärtan och är 900 år gammal. Istället för att bli gammal genomgår han cykler där han när varje cykel närma sig sitt slut regenererar sig. Det innebär att alla atomer i hans kropp byts ut och han ändrar utseende och personlighet men behåller alla minnen. Han har ett rymdskepp som ser ut som en Police Box från 50-talet men är gigantiskt på insidan och kallas för TARDIS (Time And Relative Dimension In Space). TARDIS kan färdas till alla platser och alla tidpunkter i universum (sug på den!). Med sig har han olika människor eller följeslagare som också varierar och oftast är lika intressanta som Doktorn själv. 
Tennant i sin TARDIS
 
Doctor Who är en tv-serie som är fantastiskt rolig och fruktansvärt sorglig och hjärtskärande på samma gång. Samtidigt som den är så lättsam att barn kan titta på den och älska den kan vissa avsnitt och frågorna de ställer hänga med en i flera dagar efter ett avsnitt. Den är ju givetvis främst en sifi-serie men har även historiska inslag (Shakespeare, Dickens, Nefertiti) och skräckinslag (bl.a. barn i gasmasker uäh...). 
Det är urbrittiskt och superlöjligt samtidigt väldigt välskrivet och engagerande. Man skrattar, gråter och känner med Doktorns och hans följeslagares öde och man önskar att det aldrig tog slut.
Eccleston med sin Sonic Screwdriver och sin följeslagare Rose Tyler (Billie Piper).
 
Tre skådespelare ha gestaltat Doktorn sedan den togs upp på nytt 2005: Christopher Eccleston, David Tennant och Matt Smith och man älskar dem allesammans även om man alltid är superspänd när det är regenereringsdags. Just nu spelas en ny säsong in efter att Matt Smith regenererat till Peter Capaldi (skräckblandad förtjusning över det).
Matt Smith och Amy Pond (Karen Gillan)
 
Doctor Who är som alla superhjältar skulle vara. Otroligt barnslig, nördig (bow ties are cool), intelligent, rasande beslutsam men framförallt... Han tappar aldrig tron på det goda i universum och han gör allt för att bevara det. Oavsett hur litet eller hur stort det är. Doktorn är min favoritsuperhjälte helt enkelt (och han har kostym!). 
 
Så titta på det ffs! Inser också ungefär nu hur svårt det är att hitta bilder som ger en så varierande tv-serie som Doctor Who rättvisa. Hmpf.
 

Game of thrones återvänder 6 april

Publicerad 2014-01-14 12:01:00 i Allmänt, Tv-serier,

Så var det dags att börja räkna ned dagarna tills säsongspremiären av Game of thrones igen. 6 april är det i år, ungefär en vecka senare än förra året. Ska bli väldigt spännande att få återvända till Westeros och alla karaktärer som fortfarande är i livet. Nu kan man ägna lite tid åt att fundera på vilka händelser som kommer att inträffa i fjärde säsongen, det finns ju en hel del att välja mellan om man säger så ;)
 
Här är trailern i alla fall! (Inte nån vidare trailer, säger inte ett skit och Sansa var inte med (?) men det kommer väl fler när det börjar närma sig...)
 
 
 

Go study!

Publicerad 2014-01-10 15:13:17 i Allmänt, Reflektioner,

Ska göra hemtenta i miljörätt, har dålig disciplin och går in på facebook där denna bilden dyker upp i mitt flöde:
 
 
Point taken, doctor!
 

Långt från bokhyllan

Publicerad 2014-01-10 11:42:20 i Allmänt,

I alla fall från den skönlitterära delen av bokhyllan. Har hemtenta som började idag och salstenta i en annan kurs på tisdag. *panik*
Så nu ligger allt på hyllan förutom kursböckerna. Håll till godo!

Musiktips - Lindsey Stirling

Publicerad 2014-01-06 20:23:00 i Allmänt, Musik,

Lindsey Stirling är en amerikansk violinist som slog igenom efter att hon var med i America's got talent, eller snarare efter att hon åkt ut ur showen för att hon var för ovanlig. (Hmpf, hmpf...)
Hon blandar utmanande fiolslingor med moderna rytmer och dubstep samtidigt som hon dansar och hoppar runt på scen (se tredje videon här nere).
Hennes videor är alltid väldigt proffsiga och påkostade, det är kostymer, ljussättning, vinklar och vackra landskap så jag tycker ni som läser kan titta på en video bara för att det är så snyggt gjort. Hon har släppt ett album (självständigt album, alltså inte för något skivbolag vad jag vet) där hon framför sina egna låtar. Tre av dem kan du lyssna på här:
 
 
 
Men hon är också känd för att göra sjukt bra covers på film- eller spelmusik. T.ex. har hon gjort covers på Sagan om ringen, Phantom of the opera, Skyrim, Game of thrones, Halo etc. Många gånger gör hon också låtar ihop med andra självständiga artister såsom Peter Hollens (GoT, Skyrim etc.) som har en fantastisk förmåga att använda sin röst och pianisten William Joseph m.fl. I spelvideorna cosplayar (haha svengelska!) hon rejält och klär bl.a. ut sig i kläder från Assassins Creed, Link i Zelda osv. En fröjd för ögat att titta på som sagt!
Så ge henne en chans vettja!
 
 
 

Fallen av Lauren Kate - recension

Publicerad 2014-01-03 09:29:00 i Allmänt, Böcker, Paranormal, Recensioner, Urban fantasy,

Jaha, då kan jag lägga ännu en YA-bok till högen jag läst här uppe i Luleå. Lite ovanligt för att vara jag men vafasen, man måste ju vidga sina vyer ibland. 
Fallen är skriven av amerikanska Lauren Kate och är första delen i en kvartett där fortsättningarna heter Torment, Passion och Rapture. Och ja, omslagen på de andra delarna är lika snygga. Omnom liksom!
 
Fallen kretsar kring sjuttonåriga Lucinda (Luce) som efter att ha varit med om en brand där en person dog blir placerad på internatskolan Sword & Cross mitt i Georgias träskmarker. Sword & Cross kan liknas vid någon form av ungdomsanstalt (om än inte riktigt så allvarlig) för ungdomar med psykiska problem eller som är farliga för allmänheten. Luce är dock inte alls psykiskt sjuk och inte alls farlig. Hon har bara ett problem och det är skuggorna. De där svarta, oformliga som dyker upp närhelst det är fara å färde och som blivit fler och fler desto äldre hon blivit. Men väl placerad på Sword & Cross får hon ytterligare en sak att grubbla över och det är Daniel Grigori. Killen som ena dagen är arg och avvisande för att nästa dag vara både omtänksam och kärleksfull och som Luce känner är skrämmande välbekant utan att hon någonsin har sett honom förr. 
Ja, det är väl ungefär där handlingen trampar av i Fallen och jag vill ju inte avslöja för mycket men jag kan säga att det handlar om änglar och då främst fallna änglar så vet ni det också.
 
Fallen skulle ju som sagt handla om änglar och det var därför jag lånade boken men de första 350 sidorna handlar mest om Luce och hennes tonårsproblem. T.ex. vad man ska göra för att passa in, vilken kille som hon ska satsa på, hur tråkig skolan är osv osv. Boring, tyckte jag som funderade på att lägga ned boken efter 200 sidor (ni vet min 200-sidorsregel). Förutom några små fantasyrelaterade händelser som mest var förnimmelser snarare än händelser var boken som vilken tonårsbok som helst. Jag kunder lika gärna läst Meg Cabot eller Sara Kadefors och det var ju inte riktigt det jag var ute efter. Men jag hade en känsla av att boken kunde ta sig (prologen vittnade om det) och jag fortsatte läsa. Någonstans vid sidan 350 började det äntligen ta fart och därifrån är det rasande spännande ända in i kaklet. Det är vingar, skuggor, glömda minnen, mord, bränder och urgamla profetior i ett virrvarr och Kate lyckas hålla läsaren precis så insatt i historien om Luce och Daniel att man fortsätter att läsa men utan att hon avslöjar för mycket. När boken är slut vet jag en hel del men absolut inte allt och det gör att jag gärna fortsätter att läsa tvåan.

Men man kan ju inte komma ifrån att det var en väldigt lång och seg introduktion innan historien tog fart och det dödar boken lite, jag hoppas att jag slipper det i nästa del. Men det ska också sägas att hade jag varit sjutton eller yngre hade jag säker älskat första delen av boken också men nu känner jag mig bara gammal haha!
Sedan kan man ju inte heller komma bort ifrån att det liknar Twilight, inget fel i det dock, och historien kretsar ju självklart mycket kring Luce och Daniels förhållande men jag hoppas, och tror, att Kate kan få historien att kretsa lika mycket kring alla myter och profetior även utanför det centrala kärleksparet. Men är det kärlek man är ute efter har man ju helt klart hamnat rätt.
För mig som aldrig läst en bok om änglar förr känns Fallen nytänkande och fräsch efter alla vampyrer och det verkar som om Kate är en författare som har potential till att bli riktigt bra. Vi får se i del två!
 
 

Om

Min profilbild

En lite egen tjej som älskar drakar, svärd, te och fantasivärldar driver denna bloggen. I en inte alltför avlägsen framtid, hoppas jag, arbetar jag som geolog, har ett eget bibliotek hemma och skriver bästsäljande böcker på fritiden när jag inte är ute i skogen med hästen. Hoppas ni gillar min blogg om allt inom fantasygenren!

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela